Home » ОБАВЕШТЕЊА » ВАЖНО! Захтеви пензионера оштећених смањењем пензија од 2014. године ће се предавати филијалама ПИО до краја јануара 2018. године.
ВАЖНО! Захтеви пензионера оштећених смањењем пензија од 2014. године ће се предавати филијалама ПИО до краја јануара 2018. године.

ВАЖНО! Захтеви пензионера оштећених смањењем пензија од 2014. године ће се предавати филијалама ПИО до краја јануара 2018. године.

Београд, 05.01.2018.- Од наших пријатеља из Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије добили смо важно и хитно саопштење о предузетој акцији које вам преносимо у целини. За додатне информације о овоме можете позивати ове бројеве телефона: 064 0618542, 064 2354113 или писати на мејл:  uspvls.beograd@gmail.com

Поштовани ,

због гласина које круже у јавности да се захтеви за повраћај неисплаћених пензија достављају само до краја 2017. године достављамо следеће саопштење

Jovan Tamburić

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије је почетком децембра покренуло кампању „Стави тачку на пљачку“ са циљем информисања пензионера Србије оштећених смањењем пензија о потреби подношења захтеве којима започињу поступак спречавања застаревања потраживања и тако искажу свој став у односу на Закон.  У кампањи се Фонду ПиО подносе Захтеви за издавање  Уверења о висини и начину повраћаја неисплаћених износа пензије и Уверења о исплати пензије у периоду од почетка смањивања пензије до дана подношења захтев. Уверења  ће бити кориштена у поступцима заштите њихових уставних и законских права. Наш циљ је анимирање преко 200 000 оштећених пензионра и притисак на институције да Закон пониште.

Већина оштећених пензионера по основу примене Закона о привременом уређивњу начина исплате пензија ни после три године није ништа лично урадила да се смањење пензија  прекине. По закону о облигационим односима и неких тумачења, од 1.11.2017. године почиње да тече застара за финансијска потраживања по основу смањења пензије, старија од три године. Према нашим информацијама у току је израда Предлога за измене Закона о ПИО којим би се укинула обавеза државе да као јемац фонда ПИО исплати неисплаћене делове пензија. Позивамо смо  све оштећене, да лично или преко адвоката, у складу са законима о управном поступку и ПИО, ОДМАХ поднесу захтев надлежној филијали фонда ПИО за доношење Уверења о повраћају задржаних месечних износа пензије по основу Закона и издавање Уверења  о исплати пензије у периоду од дана умањења до дана подношења захтева. Подношењем захтева оштећени започињу поступак заштите својих уставних и законских права који може бити настављен Предлогом за вансудско поравнање са Државним правобранилаштвом  или  судском парницом са циљем зашите стечених права по основу пензије. Судска пракса у Србији је таква да сваки грађанин мора лично да се обрати суду за заштиту права. Покретање судских парница и управних поступака, истина са трогодишњим закашњењем је још један пут до Уставног суда Србије, Суда за људска права у Стразбуру и Комитета за економска и социјална права у Бриселу.

Кампања информисања и подношења захтева за издавање одговарајућих уверења од стране фонда ПИО је после месец дана спровођења веома успешна.  И поред опструкције фонда ПИО и неких неодговорних медија пензионери  захтеве подносе масовно и тако исказују свој став да не пристају на лажну финансијску консолидацију рушењем фонда ПИО, неусклађивањем и смањивањем законски остварених пензија.

Захтеви оштећених пензионера  се подносе у свим градовима Србије и према нашим подацима и проценама до сада је у Београду поднето преко 20 000 а на целој територији Србије преко 70 000 захтева. Кампању је прихватио и спроводи Савез пензионера Војводине. Кампања се тек развија. Органи фонда ПиО опструишу остваривање законских права пензионера непоштујући Закон о управном поступку и обавези да издају тражена уверења у року, због чега смо почели да достављамо Ургенције и подносимо надлежним Тужилаштвима Предлоге за покретање прекршајног поступка против одговорних лица у надлежним Филијалама и одсељцима Фонда ПИО.

Негативна извештавања дела медија о кампањи су срачуната да прикрију неморално и неуставно смањење пензија и обесхрабре пензионере да траже поштовање Закона ПИО и Устава Србије.

Информације о кампањи се могу наћи на порталима Пензин, КВП Адмирал и фејзбук страници ПЕНЗИОНЕРИ СРБИЈЕ.

Позивамо медије да информишу јавност и да оштећеним пензионерима помогну да дођу до информација и њихових уставних права.

Јован Тамбурић, председник

Формулар можете преузети и испод.

Станите мишем на слику. Притисните десни тастер миша. Појавиће вам се неколико опција, једна од њих је “Сачувај слику као” или на енг. “Саве имаге ас”. Изаберите ову опцију и затим и место где желите да вам рачунар сачува овај документ. Најлакше је да га

сачувате на Радној површини тј. Десктопу.

Пошто га сачувате, нађите га и одштампајте.

Или, замолите неког ко се “боље разуме” да све ово уради за вас.

 

 

 

Lajkuj i Podeli...

One comment

 1. Od nadleznih Filijala Republickog(Pokrajinskog) Fonda za PIO, ISKLJUCIVO zahtevati da izdaju UVERENJA, a ne POTVRDE(kako inace nezakonito postupaju u dosadfasnjoj praksi) o isplatama penzije po Resenjima, zatim prema Zakonu o umanjenju penzije, i mesecnim iznosom umanjenja.
  To su duzni da urade u roku od 8(OSAM) dana, od dana podnetog Zahteva, a sve u skladu sa clanom 29. stav 1, 2 i 3 Zakona o opstem upravnom postupku(,,Sl. glasnik RS,, , broj 18/2016).

  Ako ne izdaju UVERENJE u roku od 8 dana, ODMAH podneti pismenu URGENCIJU da postupe po prvobitnom Zahtevu.
  Ako ni u tom roku ne postupe, podneti nadleznom Prekrsajnom sudu(ne Tuzilastvu, kako gore pise) Zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka, u skladu sa clanom 207. Zakona o opstem upravnom postupku, ito: protiv ODGOVORNOG LICA u PRAVNOM LICU, a to je direktor nadlezne Filijale RF za PIO, i protiv ovlascenog sluzbenog lica u Filijali, a to je nacelnik Odeljenja za finansijske i opste poslove, zato sto su odbijanjem da izdaju JAVNI DOKEMANAT, tj. UVERENJE, sa podacima koje poseduju u sluzbenoj evidenciji, ucinili PREKRSAJ u vrsenju funkcije koja im je poverena, a za potrebe osiguranika Fonda PIO.
  Ko ne zna kako se pise ZAHTEV ZA POKRETANJE PREKRSAJNOG POSTUPKA, nadjite preko Gugla: Uputstvo za pisanje Zahteva za pokretanje prekrsajnog postupka, pa prema njemu prilagodite IZREKU tog Zahteva.

  Objavljeni obrazac Zahteva uz ovaj clanak odstampajte, i delite svim penzionerima iz svog okruzenja, i koje imate na vezi, a kojima se isplacuje umanjena penzija.
  Deo Zahteva koji se odnosi na povracaj oduzetih delova penzije, Filijale su duzne po Zakonu o opstem upravnom postupku da rese najduze za 60(sezdeset) dana, od dana podnosenja Zahteva.
  OBAVESTAVAJTE LJUDE, i SIRITE OVU AKCIJU, jer samo MASOVNOSCU nateracemo Vladu da ponisti ovaj NEPRAVEDNI ZAKON o umanjenju penzije, i da nam sve vrati sto je uzeto na osnovu njega, sa zakonskom zateznom kamatom! SRECNO, i DO POBEDE!

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top