Home » ОБАВЕШТЕЊА » Уместо плата, откази и радне књижице
Уместо плата, откази и радне књижице

Уместо плата, откази и радне књижице

Београд, 23. јун 2015. – Поред 14 раније, још 20 радника Фабрике обојених метала у Прокупљу (ФОМ) који су тражили зарађене плате, оверу здравствених књижица и уплату радног стажа добило је са 18. јуном прекид радног односа.

Овим се број отказа у фабрици ФОМ која је у приватном власништву Драгана Живковића из Бора попео на више од половине од укупног броја запослених којима је овај послодавац у последњих месец дана уручио.

Обећања и уверавања да ће изменом Закона о раду и предложеним одредбама радници бити много боље заштићенији и да ће активнију и значајнију улогу имати инспекција рада су за нас овим потврђено ништавна.

Са горчином то констатујемо, јер поред бројних пријава које је наш синдикат у ФОМ-у упутио Инспекцији рада, Пореској управи, Привредном криминалу и писмима се обраћао премијеру и министру рада није учињено ништа.

Држати раднике у радном ропству и непрестаном ишчекивању да ће им послодавац исплатити зарађене плате је недостојно правно уређене и демократске државе, чега би требало да се стиде сви они који је данас воде и који о правима радника у Србији одлучују.

Удружени синдикати Србије „Слога“ ће покренути спор пред надлежним органом у циљу наплате свих заосталих потраживања, а посебно неуплаћивања синдикалне чланарине од радника.

Послодавац је чланарину редовно одбијано својим радницима од минималца, али је није уплаћивао на рачун синдиката мислећи да ће тиме ослабити његову преговарачку позицију и спречити све евентулне судске процесе – што му поручујемо да је немогуће и да ће то убрзо и видети.

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

One comment

  1. posle 3 meseca i dalje NISTA. taj covek kao da je neka zasticena vrsta pa mu niko nista ne moze.sramota za drzavu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top