Home » ОБАВЕШТЕЊА » Уместо јавне дебате, истрошена филозофија
Уместо јавне дебате, истрошена филозофија

Уместо јавне дебате, истрошена филозофија

image_pdf

Београд, 17.08.2017. –

Уместо да се одазове на позив председника УСС „Слога“ Жељка Веселиновића на јавно сучељавање, поводом његових тврдњи на ТВ Н1 да су синдикати продужена рука власти, председник синдиката УГС „Независност“ Зоран Стојиљковић наставља своју уобичајну истрошену академско филозофску расправу о синдикализму.

У Србији, у којој је радник такозваном транзицијом и уз благослов синдиката, међу којима је и синдикат којег он води враћен на ниво феуда, чини се да је свака врста синдикалне филозофије бесмислена, истрошена, апсурдна, па чак и исмејана.

Ми “писаније“ колеге из УГС-а даље нећемо анализирати, нити коментарисати, то остављамо вама, будући да и даље очекујемо демократску јавну дебату лицем у лице, Веселиновић и Стојиљковић.

У наставку преносимо одговор Зорана Стојиљковића објављен на сајту синдиката УГС „Независност“, уз малу напомену да ми у Слоги за разлику од њих преносимо све, а они само цензурисано и своје.

За сада толико о синдикалној филозофији!

Наставиће се…

 

Извор: Сајт “УГС Независност, 17.08.2017. /линк/

 

ДИЈАЛОГ И ЊЕГОВЕ ПРЕТПОСТАВКЕ

На моје отворено писмо упућено њему, колега Зељко Веселиновић из Слоге одговорио је позивом на дијалог о свим отвореним питањима. То ме заиста радује јер смо ми и раније били спремни да разговарамо о свему што може допринети превазилажењу спорова и јачању позиције синдиката.

И ја лично и сви ми у Независности радо ћемо учествовати у синдикалном и ширем јавном дијалогу и расправи о питањима попут:

Шта су то аутономни и независни синдикати а шта тек „синдикати „ као креације партија и послодавачких структура ?

Шта су то синдикати са реалном, демократски структурираном организацијом на терену а шта тек макете са предоминантним ликом вође ?

На којим принципима и вредностима треба да се базирају односи међу синдикатима и међусиндикална сарадња ?

До које мере и са каквом преговарачком платформом синдикати требају да учествују и у неравноправном социјалном дијалогу ако је то у интересу запослених и грађана Србије ?

Како да раднички протести буду успешнији и добију ширу подршку и пробуде солидарност ?

Шта је одговор синдиката на одмакли процес глобализације и дигитализације и рада и друштва и које реформе морају да претрпе сами синдикати ако не желе да изумру као диносауруси ?

Но истовремено са позивом на дијалог – Жељко и колеге из Слоге се надам се слажу са том оценом, обичај је у пристојном свету да се пруже, јавно или интерно свеједно је, докази за тврдње да је Независност кућни љубимац власти а његово руководство на бројним функцијама плаћено „више хиљада евра“

Ако то није тачно, да ли неко очекује да будемо толики мазохисти да и даље водимо дијалог са онима који нас неаргументовано оптужују а да не добијемо ако не извињење онда бар неко рационално објашњење?

На другој страни, ако је колега Веселиновић у праву какву он онда корист очекује од дијалога са преплаћеним лидером повлашћемог и послушног синдиката?

У сваком случају од неаргументованих међусиндикалних оптужби корист могу имати само непријатељи синдиката и њихови послушни лакеји.

Зоран Стојиљковић

Председник УГС НЕЗАВИСНОСТ

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top