Home » ОБАВЕШТЕЊА » Тужба против ГСП због спречавања рада синдиката
Тужба против ГСП због спречавања рада синдиката

Тужба против ГСП због спречавања рада синдиката

Извор: Данас, 09.10.2018. -Аутор: А. Поповић.-

Синдикат „Слога“ у ГСП „Београд“ поднео је тужбу против руководства тог предузећа Вишем суду у Београду због ометања синдикалног организовања и ускраћивања простора за рад синдиката.

Већ више од годину дана чланови синдиката „Слога“ међу запосленима ГСП „Београд“ указују да је једино овом синдикату ускраћено право на рад које би законом требало да буде загарантовано, због чега су се они у више наврата жалили руководству, обавештавали јавност али и обраћали надлежним државним органима. Ипак, како то није имало успеха, сада су одлучили да поднесу тужбу Вишем суду у Београду, јер, како наводе, руководство на најгрубље могуће начине крши права запослених на окупљање чланова, слободно изражавање воље и остваривање права из радног односа.

Председник синдиката „Слога“ у ГСП Небојша Алексић наводи за Данас да се не ради само о тужби већ да треба указати и на бројне примере уцењивања и поткупљивања радника како би се учланили у један синдикат, а спречили деловање „Слоге“.

– Радници се уцењују и поткупљују преко њихових надређених који су чланови Самосталног синдиката. Тај синдикат им нуди позајмице под условом да донесу потврду да су се ишчланили из свих осталих синдиката, шефови узимају обрачун плата и спискове чланова синдиката и тако уцењују раднике, наглашава Алексић и додаје да се нада да ће макар тужба стати на пут оваквој пракси.

Због ове ситуације, удружени синдикати Србије „Слога“ су пре годину дана поднели Првом основном јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против генералног директора ЈКП ГСП Београд Жељка Милковића. Они су и тада указивали на ометање, спречавање синдикалног и свако другог удруживања и деловања синдиката Слога у том предузећу. У међувремену је Милковић отишао са те функције а ГСП „Београд“ добио вршиоца дужности директора Радишу Момчиловића, али се права синдиката и даље не поштују како наводе из „Слоге“, те су због тога одлучили да туже читаво предузеће односно руководство.

Премештали синдикалце на ниже функције

На гушење синдикалних активности у ГСП „Београд“, представници „Слоге“ указивали су и када је у марту ове године, уочи београдских избора, Алексић премештен на нижу позицију са задужењем да чисти тоалете, након што је јавно указао да му је забрањено присуство посети градоначелника Синише Малог предузећу. Том приликом слично се десило и председнику синдиката СОС у ГСП-у, Николи Антићу, о чему је Данас раније писао.

https://www.danas.rs/beograd/tuzba-protiv-gsp-zbog-sprecavanja-rada-sindikata/

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top