Home » ОБАВЕШТЕЊА » Тражимо ратификацију Конвенције о насиљу и узнемиравању на радном месту
Тражимо ратификацију Конвенције о насиљу и узнемиравању на радном месту

Тражимо ратификацију Конвенције о насиљу и узнемиравању на радном месту

Београду 02.07.2019.године – Поводом великог јубилеја, сто година од оснивања Међународне организација рада МОР), Удружени синдикати Србије Слога позивају председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић и Народну скупштину Републике Србије да што пре ратификују нову Конвенција о насиљу и узнемиравању на радном месту и уведу њене одредбе у законску регулативу.

МОР је на својој 108-ој Конференцији одржаној у Женеви од 10-21.06.2019. године усвојио нову Конвенцију бр. 190 и пратећу Препоруку за борбу против насиља и узнемиравања на радном месту.

Конвенција препознаје да насиље и узнемиравање у свету рада “могу представљати озбиљно кршење људских права или злостављање, да су претња једнаким могућностима и да је неприхватљиво и неспојиво са пристојним радом. Она јасно дефинише насиље и узнемиравање” као и понашање, праксу или претње које имају за циљ, резултирају или могу резултирати физичком, психолошком, сексуалном или економском штетом”.

Садржај Конвенције подсећа државе чланице да имају одговорност да промовишу опште окружење нулте толеранције.

Нови међународни стандард рада има за циљ да заштити раднике и запослене, без обзира на њихов уговорни статус и укључује особе на обуци, приправнике и помоћнике, раднике којима је престало запослење, волонтере, тражиоце посла и кандидате за посао.

Међународни стандард обухвата да радник буде плаћен, одмара се, да има право на паузу, топли оброк и коришћење санитарне просторије, перионице и објекте за пресвлачење, путовања, обуке, догађаја или друштвених активности, комуникације у вези са радом,коришћење информационих и комуникационих технологија и низ других права. Такође се признаје да насиље и узнемиравање могу укључивати трећу страну. Конвенција ће ступити на снагу 12 месеци након што је две државе чланице ратификују.

Ово је прва нова Конвенција договорена на Конференцији МОР-а д 2011. године. Конвенције су правно обавезујући међународни инструменти, док Препоруке дају савете и смернице. Подсећамо, сви делегати из Србије са правом гласа, међу којима су били представници Министарства рада, Удружења послодаваца и синдиката су гласали за усвојење Конвенције и Препоруке.

Стога, Удружени синдикати Србије Слога траже њихово што хитније усвајање, односно ратификацију, како би се одмах увела у законску регулативу, што је у интересу за све запослене у Србији.

 

Информативна служба

 

 

 

.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top