Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Суспендовани председник синдиката полиције из Ужица: Чиме сам ја то нарушио углед МУП-а?
Суспендовани председник синдиката полиције из Ужица: Чиме сам ја то нарушио углед МУП-а?

Суспендовани председник синдиката полиције из Ужица: Чиме сам ја то нарушио углед МУП-а?

Глишо Видовић, председник Синдиката полиције Слога и председник Градског одбора тог синдиката у Ужицу, суспендован је са посла полицајца у Полицијској управи Ужице због наводне „тешке повреде службене дужности“, односно „понашања које штети угледу МУП-а“.

Видовић, који се сумњичи да је службеници ужичког предузећа Путеви, рекао да је „лак на обарачу“, одбацује оптужбе, најављује жалбу и тврди да су суспензија и покретање дисциплинског поступка само „наставак континуираног притиска на њега, као председника синдиката“.

Реаговали су и Удружени синдикати Србије Слога и затражили да се укине решење о суспензији Видовића са посла.

У решењу, начелник Полицијске управе Ужице Саша Мисаиловић терети Видовића да је „27. јула ове године, док се налазио ван службе, телефонским путем контактирао запослену у предузећу Путеви Ужице и представио се као председник синдиката Слога из Ужица“.

Обавестио ју је, додаје се, да је „доставио допис са приступницама нових радника у том предузећу, који су ступили у његов синдикат, како би фирма извршила обуставу од зарада на име чланарине за тај синдикат“.

„У даљем разговору је поздравио менаџент фирме, уз напомену да ће писати и покретати одговарајуће поступке и да је „лак на обарачу“. Имајући у виду наведено, околност да Глишо Видовић обавља послове полицијског службеника у Полицијској управи Ужице, нанета је штета угледу Полицијске управе Ужице, као уже организационе јединице МУП-а, односно Министарству унутрашњих послова Републике Србије, у целини“, наведено је у решењу начелника ПУ Ужице, уз објашњење да ће Видовић бити удаљен са посла до завршетка дисциплинског поступка, који је покренут против њега.

Глишо Видовић за Данас тврди да није изрекао спорну реченицу и да није штетио угледу полиције, а потом наводи да је „суспензија неоснована и да се иза свега крије политичка игра, са циљем да се он застраши и заустави у синдикалном деловању“.

„На основу неистине, коју је изрекла службеница Путева, иначе правница, са којим сам разговарао путем телефона, као председник синдиката и правник, а не као полицајац, саслушали су ме због сумње да сам извршио кривично дело угрожавање сигурности из члана 138 ст. 1 КЗРС, а суспендовали због наводног угрожавања угледа МУП-а“, каже у разговору за Данас Видовић и најављује жалбу ПУ Ужице.

„Због својих синдикалних активности, константно сам под притисцима челника ПУ Ужице и то могу да документујем. Као дијабетичара, терали су ме да мерим температуру људима који улазе у Полицијску управу, у јеку епидемије вируса корона, иако спадам у угрожену категорију. Док сам био на боловању, тражили су контролу мога боловања. Буквално, суочен сам са репресијом, на фин начин, и све ово ме није изненадило“, додаје Видовић.

Он објашњава да је позвао правницу у Путевима, након што је радник у том предузећу, који је члан синдиката Слога, тражио од њега помоћ и замолио га да је позове и да с њом разреши неке правне недоумице.

„Позвао сам правницу и указао јој на одредбе закона и рекао сам јој да, пошто сам лак на потезању оловке, да ћу поднети кривичне пријаве и друге поступке за опструкцију рада синдиката“, објашњава Видовић и изричито демантује да је правници рекао да је „лак на обарачу“.

Каже да је с правницом разговарао као председник синдиката и да је она то потврдила, те да у време тог разговора није био на свом радном месту или на службеној дужности полицајца.

„Чиме сам ја то нарушио углед МУП-а, када сам с њом разговарао као председник синдиката, а не као полицајац“, пита се Видовић.

Поступак против њега, додаје, уследио је само дан након што је на друштвеним мрежама објавио да је инспекција рада, по његовој пријави, покренула поступак против Путева и директора Лека Корићанца због непоштовања Закона о раду.

„Са човеком који у Путевима ради од 2005. године, у континуитету, није потписан уговор о раду. Инспекција ми је одговорила да је утврдила неправилности и да је против тог предузећа и директора покренула поступак пред прекршајним судом“, навео је Видовић.

У свом саопштењу, Удружени синдикати Србије Слога су најоштрије осудили, како су навели „подмукло и безочно поступање МУП-а Србије, Полицијске управе Ужице и надлежног тужилаштва“, према њиховом колеги, синдикалцу, дипломираном правнику и полицајцу Глишу Видовићу“ и затражили моментално повлачење решења о суспензији и одговорност свих у ПУ Ужице и тужилаштву.

Без одговора од ПУ Ужице

У уторак, до краја радног времена, одговори из Полицијске управе Ужице, а по захтеву Данаса, нису стигли у нашу редакцију.

 

Извор: данас.рс, аутор: Н. Ковачевић /линк/

 

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ