Home » ОБАВЕШТЕЊА » Српски радници јефтина радна снага и мета несавесних агенција
Српски радници јефтина радна снага и мета несавесних агенција

Српски радници јефтина радна снага и мета несавесних агенција

Извор:danas.rs. 22.08.2018.-
Аутор: Г.Влаовић.-

Није довољно само потписивати споразуме са страним земљама о заштити радника у иностранству већ треба водити рачуна да ли се они заиста и спроводе у пракси, да ли их неко крши и који је степен социјалне заштите наших држављана који раде у тим земљама, сматра стручна јавност.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић састао се јуче у Прагу са министарком рада и социјалне политике Чешке, Јаном Малацовом, како би разговарали о социјалној заштити и заштити радног права наших грађана који раде у Чешкој. Током једнодневне званичне посете тој земљи Ђорђевић се осврнуо на податак о повећаном обиму издавања радних дозвола у обе земље као и на одлуку владе Чешке да повећа квоте за тражиоце радних дозвола из Србије.

– Србија води бригу о својим грађанима који бораве и раде у другим земљама и ово је још један корак у низу који предузимамо у циљу обезбеђивања максималне заштите за наше држављане – истакао је Ђорђевић.

Синдикати и стручна јавност пак сматрају да споразуми нису довољни сами по себи и да могу да буду „мртво слово“ на папиру ако се не спроводи контрола о њиховој примени и поштовању.

– Мени саопштење о посети министра Ђорђевића Чешкој личи на маркетиншки трик Владе Србије и ресорног министарства како би се показало да ето држава наводно брине о нашим радницима у иностранству. Прво питање које се поставља је због чега уопште наши људи иду на рад у иностранство ако је проценат запослености у Србији на задовољавајућем нивоу и ако посла у земљи има, како тврде надлежни. Суштина је у томе да Влади Србије апсолутно одговара да радници одлазе у Чешку и друге земље Европе и света. На тај начин се статистички смањује број незапослених у земљи а у каквим условима они раде, да ли су адекватно плаћени и имају ли право на лечење, Влада Србије и ресорно министарство не маре превише – каже за Данас Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“.

Према речима нашег саговорника српски радници одлазе у Чешку и друге државе како би тамо били јефтина радна снага.

– И у Словачкој и Чешкој радници са простора Србије и још неких земаља региона добијају плате не веће од 400 евра што је двоструко мање од домаће радне снаге. Такође, већина њих нема никакву здравствену заштиту а смештени су у неадекватним просторијама. О томе пак држава не мари јер је циљ да што већи број људи оде у иностранство „трбухом за крухом“ како би надлежни могли да тврде да је наводно повећана запосленост, односно смањена незапосленост у Србији – истиче наш саговорник.

Он каже да би надлежнима боље било да поведу рачуна о пословању разних агенција које се региструју овде како би могле да ангажују раднике за рад у иностранству.

– Неке од тих агенција раде нелегално, обмањују раднике и не обезбеђују оно што је договорено приликом потписивања уговора, односно адекватне услове смештаја, плате и здравствену заштиту. Сви се сећамо случајева из Русије или Словачке када су наши радници били преварени или принуђени да се раније врате у земљу. Држава је у више наврата обећавала да ће регулисати та питања али су се свеједно такви непријатни случајеви и даље дешавали. Исто тако потребно је да надлежни контролишу да ли наши радници у иностранству добијају редовно плате, да ли имају право на лекара те да ли им је смештај пристојан – наводи Веселиновић.

Држава мора да контролише

– Држава је дужна да стриктно контролише агенције које послују у Србији и ангажују раднике за послове у Чешкој. Надлежни наиме треба да контролишу да ли су приликом потписивања уговора између тих агенција и радника испоштоване све ставке предвиђене у споразумима постигнутим у том сегменту између Србије и Чешке. Ако оно што нуде агенције радницима одудара од закључених споразума и тиме угрожава загарантована права радника у иностранству, држава је дужна да реагује како би спречила злоупотребе и штету. Најбоље би било да се наши радници запошљавају у земљи а не иностранству али када је ситуација већ оваква каква јесте, треба водити рачуна да се њихова права поштују у земљама у које одлазе да раде – каже Бранко Павловић, приватизациони саветник синдиката.

 

 

.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top