Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Солидарност са радницима ФАП-а
Солидарност са радницима ФАП-а

Солидарност са радницима ФАП-а

Поштовани друже Веселиновићу, поштовани другови из УСС „Слога“,

Молимо Вас да ово наше писмо солидарности проследите радницима ФАП-а у Прибоју који воде праведну борбу за опстанак своје фабрике а против планова буржоаске власти да је отерају у стечај

У својој праведној борби коју предводи синдикална организација „Слоге“ радници ФАП-а могу да рачунају на и имају пуну подршку НКПЈ.

У саопштењу објављеном на сајту НКПЈ је пружила подршку генералном штрајку запослених у ФАП-у а о њиховој борби и праведним захтевима обавестићемо и међународни комунистички и раднички покрет.

Солидарност са радницима ФАП-а

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) даје пуну подршку генералном штрајку који су 23. фебруара почели радници Фабрике аутомобила Прибој.

НКПЈ подржава све штрајкачке захтеве радника ФАП-а и тражи од Владе Србије да се одмах, како штрајкачи захтевају, исплате две и по заостале плате и повеже радни стаж. НКПЈ позива раднике ФАП-а у штрајку да истрају у својој борби до испуњења свих својих захтева, односно да се исплати заосталих осам и по плата, повеже пет и по година неповезаног радног стажа и да надлежни у држави нађу одрживо решење да фабрика настави са радом и после 31.маја када истиче рок за њено реструктурирање.

НКПЈ се најоштрије противи тежњи Владе Србије да приватизује ту фабрику. Не само да би на тај начин веома деликатан и за државу важан посао производње возила за Војску Србије био у рукама страних буржуја или домаћих тајкуна већ би продаја те успешне фабрике са великом традицијом подразумевала и отпуштање радника, смањење зарада, стварање профита експлоатацијом туђег рада, губљење профита који би ишао у приватне руке уместо у државну касу за потребе здравства, школства и социјале коју користе или ће као пензионери користити између осталих и запослени у ФАП-у као и њихове породице. НКПЈ позива радне људе Србије да се солидаришу за борбом и захтевима своје браће и сестара из ФАП-а, јер само уједињена радничка класа  може да се избори за своја права и статус.

Влада Србија одмах мора да заустави реакционарни процес приватизације ФАП-а као и других предузећа у реструктурирању. Буржоаска про-империјалистичка власт је искључиви кривац за проблеме ФАП-а и свих других предузећа у реструктурирању у Србији. Уместо да омогући тим предузећима да раде и зараде буржоаска власт је на њихово чело постављала неспособне кадрове из својих редова који су извлачили капитал из  њих или их је продавала за будзашто страном и домаћем експлоататорском капиталу.

НКПЈ захтева моментално заустављање процеса приватизације и стечајног поступка у 500 државних и друштвених предузећа.  У свим тим предузећима Влада је дужна да постави професионалан и способан менаџмент који ће знати како да послује и обезбеди плате за запослене и давања држави за потребе здравства,  школства и социјале од којих корист има целокупно друштво. НКПЈ захтева да се изврши  деприватизација свих предузећа која су продата страном и домаћем капиталу, да се сви отпуштени радници врате на посао а да на чело тих фирми дођу способни руководиоци који ће те колективе водити на економски одржив и задовољавајући начин.

Живела борба радника Фабрике аутомобила Прибој!
Солидарност са радницима у штрајку!
Штрајк до испуњења свих захтева!
Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије
Београд, 29. фебруар 2016. године

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ