Home » ОБАВЕШТЕЊА » Социјални бунт неизбежан
Социјални бунт неизбежан

Социјални бунт неизбежан

Београд, 23.03.2017. – Трагичан случај радника Фабрике шинских возила Гоша у Смедеревској Паланци који је према тврдњама својих колега одузео себи живот због тешке материјалне ситуације и беде у којој се налазио, неминовно указује на погоршавање социјалних прилика у земљи и да је социјални бунт у Србији неизбежан уколико се настави са толерисањем послодаваца који не исплаћују зараде својим запосленима.

Оно шта посебно забрињава је да власт упркос својим хвалоспевима о системским законима које је донела не спречава и кажњава радно израбљивање, јер је ван сваке логике и здраве памети да неко у тоталној неизвесности и готово ропству држи раднике и по 30 месеци, не исплаћује им зараде, и да притом нема адекватне реакције државних органа који треба да их штите.

Као синдикат, дужни смо да укажемо и на то да је све већи социјални јаз између јавног и приватног сектора, где за разлику од јавног кога финансира држава из буџета, у приватном готово не постоји заштита запослених.

Радници у приватном сектору се уз мале плате и зарад профита све више израбљују до границе издржљивости, док је њихов живот и живот њихових породица постала споредна ствар.

Ова врста галопирајуће неједнакости и неразумевања стања од стране оних који воде државу, и чије су имовинске карте за разлику од већине грађана све богатије, озбиљно угрожавају целокупни систем и убијају сваку врсту размишљања човека о могућој социјалној правди.

У таквим условима је и сасвим логично да балон социјалне неједнакости и неправде ускоро пукне и да се незадовољство у виду социјалног бунта прелије на улице.

Информативна служба

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top