Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » СОЦИЈАЛИСТИ, ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ?
СОЦИЈАЛИСТИ, ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ?

СОЦИЈАЛИСТИ, ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ?

Београд, 16. јун 2014. године – Удружени синдикати Србије “Слога” најоштрије осуђују јучерашње саопштење Покрета Социјалиста, у коме се “Слога”по други пут у последњих месец дана на најгрубљи и најпримитивнији начин оптужује за напад и мрежњу према премијеру Србије Александру Вучићу коју само они у власти виде.

Иако Слога није репрезентативна, не значи да као организација, уредно регистрована у Министарству рада нема право да у име више од 100.000 чланова буде информисана о закону за који Покрет социјалиста тврди да је доступан јавности, исто онолико колико су последњих дана доступне дипломе и докторати са појединих универзитета.

То што се право синдиката на информисаност од стране представника власти доживљава као лични напад, треба итекако да забрине цело друштво и сваког грађанина Србије, јер такво стање увек уводи у могућност власти да крене у отворени прогон својих неистомишљеника.

Шта је следеће – гашење синдиката, хапшење руководства, намештања, батињање и прогон чланова?!

Предлог  измене закона о раду је готово идентичан као и предходни,  те их стога позивамо да га још једном добро прочитају и проуче, али и коначно представе јавности и отклоне све сумње, јер су га предходно , на састанку који су они иницирали  и који је одржан у седишту наше организације оценили као  “Пројекат коначног уништења радништва у Србији” , и као такав је у потпуној контрадикцији са предходним ставовима и начелима њиховог  “Манифеста новог социјализма” на који су, како тврде, поносни!

Слога је, за разлику од Покрета социјалиста самостална у свом раду и одлукама које доноси и никада није имала амбиција да буде било чији политички привезак, или дежурни бранилац, па ни Демократске странке, исте оне која је као стожер власти са наше стране критикована у периоду своје највеће моћи, од 2008 до 2012 године, али је данас, за разлику од њих – остала при ставу да не треба мењати законе на начин на који се то сада чини, у полуилегали, крајње нетранспарентно и далеко од очију заинтересоване јавности.

Још је бедније говорити о некаквој амнезији пљачкашке приватизације и приписивати је једном синдикату, јер њене ефекте данас директно осећају радници на својој кожи.

Приватизација не сме бити предмет страначког препуцавања, већ озбиљне истраге, након чега би свако ко је у њој учествовао и за кога се докаже да је пљачкао морао и да кривично одговара, уз одузимање нелегално стечене имовине, ма из које партије био.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

 

——————————————————————————————————————————

 

Покрет социјалиста: Синдикат „Слога“ представља ДС, а не раднике

Покрет Социјалиста, поводом напада, како наводе, синдиката ДС Слога на премијера Александра Вучића, саопштио је данас да синдикат Слога, осима што је део листе ДС, није репрезентативан синдикат и као такав не мозе да говори у име већине радника.

„Закон о раду је доступан јавности, о њему се у разним облицима расправља већ пола године, а радне групе за његово писање састављене су од репрезантивних синдиката, репрезентативних послодаваца и представника Владе. Социјално економски савет ће такође дати своје мишљење, а коначни суд посланици Скупштине Србије“, истакнуто је у саопштењу.

„То што Слога није ни близу репрезентативности и што је своју судбину везала за ДС питање је за Слогу и ДС, а не за премијера. Предложени закон о раду је без сумње бољи од закона које је доносила ДС, а и сада се доноси као последица прекасно започете борбе против пљачкашке приватизације коју је водила, осмислила и са ужасним последицама спровела ДС“, навео је Покрет Социјалиста.

У саопштњу се каже да је „аутор овог и сваког другог саопштења које потписе Слога, а за циљ има замену теза и узрока и последице јесте ДС, која своју политику спроводи искључиво кроз мржњу према Вучићу и потпуну амнезију према резултатима пљачкашке приватизације коју је осмислила и спровела“.

„Позивамо ДС да сама потписује своја саопстења и да не користи Слогу, јер су је, баш као што кажу резултати избора,већ довољно искористили“, навео Покрет Социјалиста.

Извор: Тањуг

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ