Home » СЛОГА ВЕСТИ » Слога захтева хитну реакцију државе на дешавања у Кајзену
Слога захтева хитну реакцију државе на дешавања у Кајзену

Слога захтева хитну реакцију државе на дешавања у Кајзену

Београд, 13.05.2018. г – Удружени синдикати Србије “Слога” позивају Владу Србије, премијерку Брнабић, а посебно министра рада Зорана Ђорђевића који је више пута позивао раднике и синдикате да пријављују злоупотребу рада, да одмах реагују и упуте инспекцију у турску фабрику текстила “Кајзен” у Смедереву, где је менаџент незаконито уручио десетак отказа радницама који су у петак ступиле у штрајк захтевајући боље услове рада и исплату надокнада за обављени прековремени рад.

На основу позива нашем синдикату, више од половине запослених, њих око 150, неки део јуче, а неки раније се учланило у наш синдикат и потписало приступнице, што нам сада даје законски легитимитет да их представљамо и да организујемо све будуће акције кроз институције али и непопуларне за послодавца видове синдикалне борбе.

Због кризне ситуације, председник Слоге Жељко Веселиновић са својим сарадницима се налази у Смедереву где контактира са отпуштеним и незадовољним радницима Кајзена.

Поред строгог минималца који радници Кајзена примају, менаџмент турске фабрике злоупотребља прековремени рад, који се запосленима не исплаћује, већ служи као уцена отказом уговора о раду уколико се беспоговорно не обавља, што је уосталом и резултирало спонтаном обуставом рада у петак, њих око 300 запослених.

О самим условима рада у фабрици текстила не треба много говорити, јер они не уопште одговарају минималним стандардима ЕУ које нам власт свакодневно у свом обраћању обећава. Више личе на услове запуштених фабрика Бангладеша и Индије, јер 280 запослених жена на располагању има само један WC,  у чији одлазак је обавезно укуцавање картице, и који се од стране супервизора евидентира, док се улаз у мушки налази поред самог стола где стоји храна и где радници једу.

Стога, питамо председницу Владе госпођу Брнабић, да ли би она обедовала поред улаза у WC, где свако отварање врата директно у нос уноси непријатне мирисе и могућу заразу преко инсеката, посебно у летњем периоду?

Верујемо да премијерка не би пристала да ради и једе у таквим нехуманим условима, те стога тражимо и захтевамо да нико у Србији коју она тренутно представља не буде изложен понижењу каквом су изложене раднице и радници Кајзена у Смедереву.

Информативна служба

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top