Home » ОБАВЕШТЕЊА » Слога: За реформе и отпуштања потребна је озбиљна расправа и сагласност
Слога: За реформе и отпуштања потребна је озбиљна расправа и сагласност

Слога: За реформе и отпуштања потребна је озбиљна расправа и сагласност

Београд, 3. август 2015. – Удружени синдикати Србије „Слога“ изражавају све већу бојазан да ће отпуштањима у јавног сектору највише страдати запослени са дугогодишњим радним стажом и они пред пензијом, а најмање партијски кадар упошљен последњих година по локалним самоуправама и по разним државним агенцијама и министарствима.

reforme

На ову сумњу указује и сам начин на који је донет и усвојен Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору.„И овај закон је донет на брзину, у јеку годишњих одмора, потпуно нетранспарентно и без сагласности синдиката као обавезних социјалних партнера, али и без озбиљне расправе и мишљења јавног дискурса“.

Оно шта нас такође брине је то што Влада рачуна на сиромаштва као кључни фактор у отпуштањима и страху запослених да могу остати без ичега.

Зато нас и не чуди изјава министра просвете Срђана Вербића да су „плате у просвети такве да би сви којима би било понуђено да посао напусте уз отпремнине то прихватили“, што ми као синдикат за разлику од других синдиката апсолутно не подржавамо.

Слога сматра да су за спровођење било каквих озбиљнијих реформских мера потребне године озбиљног рада, понекад и деценије, а не месеци како се то данас помпезно од стране појединих политичара из власти најављује.

Управо због овог се оправдано бојимо да ће се и после отпуштања наставити упошљавање кадрова по препоруци партијских књижица, док ће они са 50 година живота и више остати без посла, али и шансе да га поново нађу.

Грађани Србије добро знају да ће се финасирање социјалног програма званог „отпремнине“ спровести од новца Светске банке која је недавно одобрила петогодишњи програм вредан више од две милијарде долара, као подршку Влади Србији у реформама, између осталог и отпуштања у јавном сектору.

Удружени синдикати Србије „Слога“ стога сматрају да су управо због ове чињенице, да ће се отпуштања финасирати кредитом који ће оптеретити све грађане, а и саме отпуштене  – синдикати, запослени и грађани кроз стручну јавност и анализе обавезани да се питају и учествују у одређивању максималног броја запослених у јавном сектору, колико он стварно износи у прецизним бројкама и где га тачно и у ком облику има.

За сву нашу бојазан да ће будућа реформа отпуштања бити лоша по поштене и вредне раднике постоје чињенице које се не могу ни на који начин оповргнути, а између осталог је и то да се свакодневно у јавности појављују афере сумњивих запошљавања стручних кадрова, за које се касније успостави да су партијски, корупционашки и непотистички кадар, или само старлете које се узгред за своју „стручност“ неосновано награђују и дипломатским пасошима.

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top