Home » ОБАВЕШТЕЊА » СЛОГА: ЗА БОЉИ СТАТУС НОВИНАРА И ПРОФЕСИЈЕ
СЛОГА: ЗА БОЉИ СТАТУС НОВИНАРА И ПРОФЕСИЈЕ

СЛОГА: ЗА БОЉИ СТАТУС НОВИНАРА И ПРОФЕСИЈЕ

Београд, 3. Мај 2014. –  Удружени синдикати Србије “Слога” ће се данас, у знак солидарности поводом Светског дана слободе медија придружити новинарским удружењима и синдикатима, замрачити позадину екрана свог сајта и заменити лого синдиката , како би „громогласном тишином“ упозорили на све тежи економски положај новинара у Србији, али и слободу медија.

На свом веб сајту објављујемо прогласе струковних удружења УНС-а и НУНС-а, како би о овом проблему информисали своје чланство и симпатизере синдиката.

За Удружене синдикате Србије “Слога” нема дилеме око питања, да ли је слобода медија угрожена и да ли су плате новинара мале и мизерне, јер смо тога сведоци свакодневно.

Међутим, као синдикат делимо и забринутост да ће и у овој сфери бити отпуштања радника, уколико се држава одлучи за приватизацију јавних сервиса и локалних медија који директно зависе од ње и локалне самоуправе, чиме настаје могућност угрожавања права грађана на објективно, независно и непристрасно информисање, уколико се предходно не донесу добри и квалитетни закони који ће заштитити професију од директног утицаја појединих центара моћи, али и цензуре и аутоцензуре самих новинара.

Такође, овом приликом честитамо и Бранкици Станковић, новинару телевизије Б92, која је својим храбрим истраживачким новинарством сврстана у сто хероја информисања у свету и тиме показала да у Србији постоје храбри новинари који су спремни да укажу на све аномалије у друштву, а посебно када су у питању милионске пљачке током транзиције и приватизације српских предузећа.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

 

П Р О Г Л А С

 УДРУЖЕЊА НОВИНАРА СРБИЈЕ

Слобода медија у Србији је угрожена јер новинарство није никада било у тежем економском положају него што је  данас. Напредак Србије на светским ранг листама политичких и медијских слобода (Фридом хаус и Репортери без граница) маскира материјалну беду новинара, који су пали на дно лествице по зарадама, иако спадају у запослене са највишим просеком образовања. Нека истраживања показују да новинари у Србији зарађују као железнички радници, а плаћени су слабије од возача аутобуса.

Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха.

Притиснути немаштином, у страху од губитка посла или хонорарног статуса у коме их власници медија држе годинама, новинари и медијски радници подложни су цензури и самоцензури. Према истраживању УНС-а из марта ове године, 35 одсто чланова је одговорило да је повремено изложено цензури а 44 процента самоцензури.  У великој мери цензури је изложено 7 одсто колега, а аутоцензури чак 28 процената.

Удружење новинара Србије (УНС) подржава спровођење медијске стратегије и доношење нових медијских закона, али упозорава да се не сме поновити дивља приватизација медија из прошле деценије која је изазвала прави помор медија у Србији и обесправила новинаре у погледу слободе изражавања, као и радних и економских права и слобода.

Удружење новинара Србије (УНС) зато захтева:

– да повлачење државе из власништва у медијима прате и законске гаранције да ће новац пореских обвезника којим држава сада финансира јавна информативна предузећа бити и даље доступан медијима кроз независно пројектно финансирање (најмање у висини два одсто буџета локалних самоуправа).

– да парламент изменом Закона о приватизацији омогући да 50 одсто капитала локалних и регионалних медија држава поклони запосленима, уз њихово право првенства куповине осталог капитала по књиговодственој вредности. УНС тражи да у националним медијима запослени добију без накнаде 25 одсто државног капитала.

– да Влада Србије на дневни ред коначно стави извештај  Верице Бараћ и Савета за борбу против корупције о стању у српским медијима, односно о механизму утицаја контролора тржишта реклама на уређивачки садржај медија, и да докаже да неће једноставно преузети полуге утицаја на медије од претходне власти.

– да правосуђе најзад уједначи судску праксу како се више не би дешавало да судови драстично кажњавају медије због објављивања тачних информација.

– да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије.

УНС подржава напоре надлежних да најзад пронађу убице наших колега Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић.

 

ПРОГЛАС 

НЕЗАВИСНОГ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА СРБИЈЕ

Поводом 3. маја – Светског дана слободе медија, Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија „Независност“ позивају власт и државне органе да новинарима и медијима обезбеде услове за слободан рад, без притисака и цензуре.

Од власника медија захтевамо да побољшају понижавајуће радне и животне услове запослених у медијским кућама. О стању медијских слобода у Србији најбоље говори све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца. Стотине наших колега је остало без радног места, а хиљадама њих, чак и у профитабилним медијским компанијама, зараде су смањене или се нередовно исплаћују.

Финансијски и политички центри моћи медије у Србији користе као средство креирања јавног мњења у складу са својим, уским и себичним интересима. Упркос декларативним обећањима, власт и даље оклева са реконструкцијом медијског законодавства, задржавајући директан и индиректан утицај на медијско тржиште на којем и даље нема кључних претпоставки за слободну и фер утакмицу.

НУНС и “Независност” позивају све медијске раднике да се заједно супротставимо даљој ерозији професије и учинимо све како би подигли углед новинарства и вратили поверење грађана. Улога медијских посленика није испуњавање жеља моћника, већ одговорно информисање и стварање критичке јавности.

Позивамо све новинаре и медије да 3. маја, У ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ искључе тон и замраче екране, и МИНУТОМ ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ покажу да су спремни да се боре за слободу новинарске професије.

Новинаре и целокупну јавност Србије посебно онеспокојава чињеница да ни 20 година није било довољно да се открије ко је убио новинарку Даду Вујасиновић, да се ни после 15 година не зна по чијем налогу је убијен колега Славко Ћурувија и да већ 13 година остају непознати и некажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top