Home » ОБАВЕШТЕЊА » Слога: Владин „План Б“ мора бити транспарентан
Слога: Владин „План Б“ мора бити транспарентан

Слога: Владин „План Б“ мора бити транспарентан

Најгори могући сценарио је да на крају свега као држава постанемо још сиромашнији, без Железаре, радних места, залиха сировина и индустријске  будућности

Београд, 20. фебруар 2015. године  — Удружени синдикати Србије „Слога“ у дану када се објављује јавни позив за професионални менаџмент у Железари Смедерево позивају на пуну транспарентност и веће учешће стручне јавности у њеном избору и даљем процесу одржавања те компаније до следеће евентуалне приватизације или проналаска стратешког партнера.

udruzeni-sindikati-sloga_660x330Мишљења смо да је Влада већ направила непоправљиву грешку када је Есмарк унапред фаворизовала, прогласила победником чак и пре расписивања тендера и тиме озбиљно угрозила преговарачки процес и одвратила све друге могуће понуде.

Зато Владин „План Б“ не сме бити предмет брзоплете санације њене политичке штете и будућа мета разних профитера мотивисаних личним интересом који виде искључиво у профиту од милионских залиха наше највеће српске челичане.

Ово је објективна забринутост јер је јавност и даље ускраћена одговора на питање : о чему се до сада преговарало са Есмарком и шта значи недавна изјава челних људи те компаније да нису могли да прихвате ревидирани предлог Србије у коме су промењени „претходно договорени услови“?

Сматрамо да упркос свему постоје добра и објективна решења за Железару, а то су изградња линије за поцинковани и галванизовани лим, до производње већих димензија челика који друге челичане избегавају да раде јер им уништавају опрему и постројења, а то су широки и дебели лимови.

Међутим, нејасно је како то урадити без државне помоћи, или новог кредита с обзиром на то да је читав досадашњи процес око продаје био под лупом ММФ-а, као и у сенци процеса придруживања ЕУ, којом се Влада Србије обавезала да ће од 1. фебруара ове године престати са субвенционисањем државних предузећа.

Надамо се да ће се ипак уз пуну транспарентност изнаћи неко решење и да ће најгори могући сценарио бити избегнут, а то је да на крају свега као држава постанемо још сиромашнији, без Железаре, радних места, залиха сировина и без будућности да икада покренемо индустрију у Србији.

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top