Home » OBAVEŠTENjA » Sloga uskoro članica WFTU
Sloga uskoro članica WFTU

Sloga uskoro članica WFTU

Beograd, 11. maj 2016. godine – Rukovodstvo najbrojnije svetske organizacije sindikata WFTU (World Federation of Trade Unions) donelo je odluku o početku procedure prijema Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ u njihovo članstvo.

IMG_3227_CopyPrijem se očekuje u oktobru mesecu ove godine na 17. Svetskom kongresu sindikata koji će se održati u Durbanu, u Južnoafričkoj republici, a poziv za učešće na Kongresu je upućen i Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“.

Prioritetni zadaci učešća Sloge u ovoj svetskoj organizaciji radnika su zajedničko internacionalno suprotstavljanje svakom obliku eksploatacije ljudskog dostojanstva, ekstremizmu, nacinalizmu i terorizmu, a fokus je odbrana prava na sindikalno, radničko i političko udruživanje, i zalaganje za dostojanstven rad.

Ova prava uključuju i obavezu da se i mi u Srbiji, uz međunarodnu podršku najveće svetske organizacije radnika, jače i borbenije zalažemo za pravo na rad, plaćeni godišnji odmor i adekvatnu platu, na slobodu od svakog vida diskriminacije, za viši životni standard (stanovanje, hrana, itd) i na veću i opipljiviju socijalnu sigurnost svakog građanina Srbije.

Svetska federacija sindikata (WFTU) osnovana je u Parizu 3. oktobra 1945. godine na Prvom svetkom kongresu sindikata, kome su prisustvovali delegati koji su predstavljali 67 miliona radnika iz 55 zemalja i 20 međunarodnih orghanizacija širom sveta.

Danas WFTU broji više od 92 miliona članova sindikata, u 210 sindikalnih organizacija, iz 105 zemalja širom šest naseljenih kontinenata i spada u najborbenije sindikate levice.

Informativna služba

Sloga jedini borbeni sindikat iz Srbije

Nakon uspešno održanog Prvog balkanskog sindikalnog foruma u Solunu, koji je održan od 8. do 9. aprila ove godine, razgovora predsednika USS „Sloga“ sa generalnim sekretarom WFTU Đorđom Mavrikosom i njegovim saradnicima, doneta je u međuvremenu i odluka o početku procesa prijema Sloge u najveću sindikalnu organizaciju na svetu.

 

Đorđ Mavrikos, generalni sekretar WFTU

Đorđ Mavrikos, generalni sekretar WFTU

 

IMG_1600

Veselinović, Mavrikos i Ilijas

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top