Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Слога упутила оштар протест Европској конфедерацији синдиката
Слога упутила оштар протест Европској конфедерацији синдиката

Слога упутила оштар протест Европској конфедерацији синдиката

Београд, 16. децембар 2014. — Удружени синдикати Србије оштро су реаговали поводом недавне оцене стања синдикализма у Србији од стране генералне секретарке Европске конфедерације синдиката (ЕКС) Бернадет Сегол датој у интервјуу дневном листу „Данас“. /линк/

Тим поводом, Слога се писмом обратила Европској конфедерацији синдиката и њој лично, и затражила да се убудуће не оглашава пре него што се упозна са правим чињеничним стањем синдикализма у Србији.

 

Европској конфедерацији синдиката

Генералном секретару, госпођи Бернадет Сегол

Поштована,

упућујемо Вам оштар протест због тврдњи које сте приликом посете Србији изнели у интервјуу дневном листу “Данас”. У њему сугеришете да закон о синдикатима треба да спречи раст, како сте навели „самопрокламованих“ синдиката, и у следећој реченици позивате раднике да избегавају оне синдикате „који су просто услужни клубови за остваривање политичких циљева партија”. У вези тог текста поставили бисмо Вам неколико питања:

– Шта подразумевате под „самопрокламованим“ синдикатима? Зар сви синдикати нису самопрокламовани, тј. настали као плод изражене воље својих чланова да се синдикално организују. Зар та воља запослених није довољна? Зар Ви, као секретар ЕКС сматрате да неко додатно треба да да сагласност на тако изражену вољу радника? Ко је то? Влада? Надлежно министарство? Ваша Конфедерација? Или неки од већ „прокламованих“синдиката у држави у којој се тај синдикат оснива?

– Да ли су Вам синдикати који су Вам били домаћини објаснили зашто су, како и од кога они то „прокламовани“? Да ли ту прокламацију извлаче из чињенице да је једино тим двема синдикалним централама у Србији призната такозвана репрезентативност, без икада утврђене и потврђене те репрезентативности у складу са Законом, који ту тематику експлицитно уређује (пре свега пребројавањем приступница)?

– Да ли су Вам објаснили на који начин су онда „изборили“ тај статус репрезентативних?

– Да ли су Вам објаснили шта су они, као репрезентативни, конкретно чинили и учинили у периоду од када је привреда Србије буквално уништена? Јесу ли Вам рекли колико је фабрика затворено? Колико је радника (и њихових чланова) остало без посла? Да ли су Вам објаснили на који начин је та привреда опљачкана? На који начин је извршена лоповска приватизација? На који начин је просечан радник у Србији доведен на ивицу сиромаштва и глади? На који начин је измењено радно законодавство дотле да је радник у Србији доведен у робовски положај? На који начин је минимална цена рада у Србији толико девалвирала да је тренутно најнижа у Европи, и међу најнижима у свету? Шта су они за све то време као преговарачи са Владом у име радника радили?

– И најважније: где су они за све то време били и шта су, као „репрезентативни„ синдикати чинили да би се свему томе супроставили?

Пребацивање одговорности за изузетно тежак положај запослених у Србији са синдиката који су за све то време преговарали и потписивали уговоре, одлуке и договоре са свим Владама Србије на синдикате који у томе нису учествовали већ се, напротив, свему оштро супростављали је неумесно. Вама , као представнику организације која се не сме одређивати навијачки, већ водити бригу о положају радника у целој Европи, то свакако не иде у прилог.

– Да ли су Вам синдикати домаћини, и чланови Ваше организације, објаснили како то да се имовина њихових синдиката и лична имовина њихових функционера толико увећала у исто време док су нама опљачкали предузећа, многе од нас отпустили, а оне који су имали среће да се задрже на послу довели у ситуацију да раде за најниже наднице и без минималних права која су, између осталог, резултат вишедеценијске борбе радничких организација целог света и гарантована Конвенцијама МОР-а?

– Да ли су Вама успели да објасне, пошто нама свакако не могу, зашто онда све ове године глуме у представи званој социјални дијалог у Србији? Зашто су и даље фиктивни чланови Социјално- економског Савета који фактички не постоји? Питајте их, можда ће Вама одговорити, како их није срамота да за све то време, као чланови Социјално-економског Саветра, многих Надзорних и Управних одбора јавних предузећа и Владиних агенција примају, за наше, па и европске услове, изузетно високе накнаде?

– Да ли то можда указује на могућност да су те привилегије, од никада неутврђене а признате репрезентативности до накнада за чланство у разноразним одборима, зарадили све ове године (деценије) кохабитирајући и сарађујући са свим Владама и свим партијама док су биле на власти у Србији?

– Да ли на такве сумње по Вашем цењеном мишљењу може да наведе и чињеница да је појединим од тих централа у неколико наврата на рачун уплаћиван новац из Владе Србије, и то баш у време усвајања најштетнијих закона по запослене?

За Ваше обавештење, јавна расправа поводом усвајања измена Закона о раду је одржана. Организовали су је УСС Слога. На ту јавну расправу смо уредно позивали како представнике Владе, тако и “прокламоване“ синдикате. Ни једни ни други се нису појавили. Да ли то такође отвара поводе за неку сумњу?

Предлажемо Вам да се убудуће не оглашавате после тако површно стечене представе о ситуацији у некој земљи коју посећујете, изграђену на једностраној представи коју Вам неко сервира.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ