Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Слога позива на подршку родитељима деце са инвалидитетом
Слога позива на подршку родитељима деце са инвалидитетом

Слога позива на подршку родитељима деце са инвалидитетом

Београд, 03.06.2018. – Удружени синдикати Србије “Слога” пружају пуну подршку пројекту Удружења грађана “Избор постоји“ из Бора под називом “Заштити да заштитим – помози да помогнем“, а све у циљу да се јавност у Србији анимира да помогне једној од најугроженијих друштвених група, деци са инвалидитетом и њиховим родитељима.

Плакат кампање

Кампања, у коју је активно укључен Градски одбор Слоге из Горњег Милановца ће се реализовати у групи од десет градова широм Србије, да се подигне грађанска свест и повећа емпатија неопходна за социјализацију ове групе људи.

Република Србија броји око 80 000 корисника помоћи за негу другог лица. Скоро половину овог броја чине деца са 100 и 70 одсто одређеног инвалидитета. Родитељи ове деце већ шесту годину, кроз разне активности и на разне начине покушавају да изједначе свој статус са статусом „хранитеља“, тако што траже право на радни стаж и месечну надокнаду у висини републичког минималца.

Сматрамо да родитељи деце са инвалидитетом имају право на изједначавање статуса, будући да та деца не могу сама да се старају о себи, већ захтевају целодневну бригу и пажњу, кроз терапију или рад са стручним лицима за које треба одвојити велике суме новца.

У расцепу између бриге о болесном детету и посла као материјалне егзистенције, ови родитељи бирају повремени и привремени рад, често чак и неуписан у радну књижицу чиме доводе себе да ће у будућности бити без пензије и без снаге за рад.

Зато очекујемо да се предлог допуне закона о социјалној заштити коначно стави на скупштински дневни ред и да се усваји јер сматрамо да је дошло време да се родитељима деце са инвалидитетом пружи адекватна помоћ при лечењу њихове деце, а нарочито да у познијим годинама могу да остваре и право на пензију.

Информативна служба

 

 

 

 

 

.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ