Home » ОБАВЕШТЕЊА » СЛОГА: ПОШТОВАТИ УСТАВ, ЗАКОН И ЛЕГАЛИЗАМ
СЛОГА: ПОШТОВАТИ УСТАВ, ЗАКОН И ЛЕГАЛИЗАМ

СЛОГА: ПОШТОВАТИ УСТАВ, ЗАКОН И ЛЕГАЛИЗАМ

Удружени синдикати Србије „Слога“ позивају председника Србије Томислава Николића, у овом тренутку јединог државног носиоца власти са пуним мандатом и легитимитетом да својим ауторитетом  и у складу са Уставом Србије, позове свог страначког колегу Александра Вучића и његовог коалиционог партнера Расима Љајића да опозову одлуку о формирању  Радне групе за израду Закона о раду, и тиме испоштује основне принципе уставности, законитости и легализма.

ustav

Након обуставе рада на Закону о раду и више изјава доскорашњег председника Владе Ивице Дачића и његовог првог потпредседника Алаксандра Вучића да се он мора донети најширим консензусом и у складу са свим демократски утврђеним принципима социјалног преговарања, у петак је, у уском кругу петоро људи и када је Влада Србије у оставци и техничком мандату, донета противречна одлука да се од данас, 3. фебруара отпочне са радом, чиме је социјални дијалог стављен директно у функцију изборне кампање СНС и СДПС-а, о чему се изјаснио и Извршни одбор нашег синдиката, оценивши га као опасним чином дестабилизације земље и отвореним путем ка аутогратији.

Упозоравамо да овакви потези, не само да су неуставни и неприхватљиви, већ и подривају основне постулате демократије и самог поверења грађана у власт. Овакви потези воде политичкој бахатости и социјалној неосетљивости, они су супротни сваком праву и европским стандардима и отварају директан пут у политичку самовољу са несагледивим последицима по државу и друштво у целини.

Сад, пред изборе, опасно је да државни функционери не поштују Устав као највиши правни акт, јер то државу која почива на хијерархији правних аката директно води у пропаст, а раднике и грађане на улице!

Удружени синдикати Србије „Слога“ не беже, нити су икада били против доношења  једног одрживог и праведног реформског закона, али су против тога да се на њему ради у току изборне кампање и да на њему раде искључиво ова два синдиката, чији је једини циљ да се досадашњи привилеговани статус „вечитих“ задржи по сваку цену и без реформисања одредби закона које се тичу будућег начина синдикалног организовања и утврђивања синдикалне репрезентативности, а након тога и поделе синдикалне имовине.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top