Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Слога одржала конференција за штампу у Ужицу
Слога одржала конференција за штампу у Ужицу

Слога одржала конференција за штампу у Ужицу

Ужице, 02.08.2021. године – Чланови Синдиката Слога из Ужица и представници централе синдиката из Београда, Горњег Милановца и Крагујевца одржали су испред седишта Полицијске управе у Ужицу конференцију за штампу на којој су изнели детаље незаконитог суспендовања са посла синдикалног активисте Слоге и полицајца Глише Видовића.

На Конференцији за штампу Видовић је изнео детаље о чињеницама које се односе на његову суспензију, коју је  доживео после 28 година рада и да се осећа разочарано што је као частан и поштен полицијски службеник и председник синдиката Слога доживео неправду од руководства МУП-а, где је без икаквог доказа и на основу “једне речи” доживео да буде суспендован и да му егзистенција породице буде угрожена.

–  Све ово је настало као последица мог синдикалног рада и опстркције од стране Путева Ужице, посебно узимајућу у обзир и нека ранија дешавања. Радници предузећа сам рекао у телефонском разговору „да сам брз на потезању оловке и кривичних пријава”, што сви знају, јер ја са бахатим и неписменим руководством комуницирам искључиво преко надлених инстанци, рекао је Видовић.

Он се јавно упитао да ли је случајност што је исти дан на друштвеној мрежи синдиката објавио извештај инспекције рада која је констатовала неправилности у предузећи Путеви Ужице и покренула прекршани поступак према том предузећу и директору Леки Корићенцу.

–  Мислим да сам се својим радом и заштитом права радника кроз синдикат и канцеларију коју смо недавно отворили у Ужицу замерио центрима моћи којима не одговара ширење синдиката и настојање да се заштите права радника и грађана кроз синдикат и удружење грађана “Слога” које смо формирали у Ужицу. Штитимо раднике бесплатно. Покренуили смо много поступака против одговорних лица у фирмама, чак поднели и кривичну пријаву начелнику Инспекције рада који није радио свој посао а морао је. Решили смо преко 20 поступака у судском спору и преко 40 спорова вансудским поступцима.

На конференцији је говорио и председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић који је рекао да се ради о једној класичној спрези власти, криминала и дела полиције.

–  Ја Глишу Видовића познајем једно десетак година и за све ове године нисам никада чуо од њега да је у нашим службеним или приватним разговорима било када поменуо оружје, што значи да нема шансе да је он било коме рекао да је „брз и лак на обарачу“. Највећи проблем је оно што је и Видовић предходно рекао, а то је што је Слога у Ужицу за годину дана добила поверења више од 3000 чланова. Након тога је формирано и удружење грађана Слога. На сцени је реваншистички потез незабележен у скорије време, сличан прогону синдикалаца  30-их година прошлог века у Немачкој. Само се Хитлер обрачунавао са представницима синдиката на такав начин. Нажалост, и данас смо сведоци да се дешава слична ствар.

Веселиновић је окупљенима рекао да је све јасно као дан, да се ради о класичној намештаљки да се Глишо Видовић дискредитује лажним сведоћењем службенице Путева Ужице.

–  Ми као синдикат поднећемо кривичну пријаву тој службеници за лажно пријављивање, као и њеном директору који је у томе учествовао. Не желимо да вршимо никакав притисак, али ћемо полицији и тужилаштву дати мало времена да ураде оно шта је у складу са законом, јер у супротном може сваки грађанин у Србији да пријави било ког полицајца и да каже да му је  претио оружјем. Ако би се применили исти методи и аршини као у случају Видовића, ми у року 24 сата не бисмо имали полицајце у Србији. Захтевамо да се ово што пре приведе крају, нека се истраже цео случај на начин како треба, а ми ћемо у сваком случају у септембру организовати један масован протест и закрчити простор испред Полицијске управе и Суда, да нико неће моћи да прође. Ово није вид притиска, већ  вид стимулације да те институције раде свој посао  како треба. Ми на овоме нећемо стати, јер је Видовић један частан полицајац и врхунски синдикалац и ми нећемо дозволити иживљавање.

 

Председник Синдиката полиције Слога и председник ГО Слога Ужице, Глишо Видовић  удаљен је са посла 27. јула ове године, одлуком начелника Полицијске управе Ужице,  због, наводне, „тешке повреде службене дужности -понашања које штети угледу МУП-а“. Њему се ставља на терет да је правници  предузећа Путеви Ужице, током телефонског разговора  рекао да је „лак на обарачу“, што он демантује.

 

 

Информативна служба

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ