Home » OBAVEŠTENjA » Sloga na međunarodnom skupu o položaju radnika u trgovini
Sloga na međunarodnom skupu o položaju radnika u trgovini

Sloga na međunarodnom skupu o položaju radnika u trgovini

Potrebno je omasoviti i raditi na jačanju sindikalnog organizovanja radnika u sektoru trgovine; prodavnica, marketa, buticika i trgovinskim lancima, gde su plate mizerne, minimalne i gotovo nikakv“

U periodu od 19 do 21 novembra, u francuskog glavnom gradu Parizu, održan je međunarodni skup o položaju radnika u trgovini na kome su pored “Sloge” iz Srbije učestvovali i sindikati Italije, Španije, Rusije, Portugalije, Grčke, Južne Koreje,Monaka, Indije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Tunisa, Palestine i Francuske kao domaćina.

sala

Skup je organizovala organizacija Francuska federacija za trgovinu i usluge (CGT) uz podršku Svetske organizacije sindikata (WFTU).

Adamov, Mavrikos WFTU , Veselinović

Na dvodnevnom skupu uz učešće 15 zemalja iz Evrope i Azije, kako je navedeno na početku prisutna je bila i delegacija Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, koju su predstavljali predsednik sindikat Željko Veselinović i generalni sekretar Predrag Adamov. Govorilo se o problemima sa kojima se suočavaju zaposleni u trgovinskom sektoru.

Veselinović i Adamov

Prema rečima Željka Veselinovića, prvog čoveka najborbenijeg sindikata u Srbiji, naša država  ima veoma malo sindikalno organizovanih radnika u tom sektoru, pogotovo u velikim mega marketima i domaćim i stranim trgovinskim lancima.

Predsednik Sloge Željko Veselinović

“U zemljama Evrope je broj sindikalno organizovanih u ovoj oblasti daleko veći, posebno u zemlji domaćina, potrebno je omasoviti i raditi na jačanju sindikalnog organizovanja srpskih radnika u sektoru trgovine; prodavnica, marketa, butika i tgovinskim lancima, gde su plate mizerne, minimalne i gotovo nikakve“ –  ističe Veselinović

Veselinović je na skupu imao i svoje izlaganje o stanju zaposlenih u Srbiji, inicijativi sindikata Sloge da nedelja bude neradni dan za sve zaposlene u trgovini, i tom prilikom je javno zatražio međunarodnu podršku od kolega.

Što se tiče samog zaključka skupa je to da se u 2020 godini, tačnije 7. marta pred međunarodni praznik žena organizuje skup i protest podrške zaposlenima u trgovinskom sektoru, u organizaciji svih sindikata učesnika, što je jednoglasno usvojeno i zaključeno usvajanjem deklaracije.

Ono šta posebno ističemo je da smo od domaćina iz CGT sindikata primili i plaketu zahvalnost i za učešće, saradnju i solidarnost sa sindikatima.

Uručenje priznanja Slogi

 

POMOĆ ZA RADNIKE AERODROMA BEOGRAD

Tokom dvodnevnog skupa Željko Veselinović i Predrag Adamov, koji je predsednik sindikata “Sloga Aerodrom Beograd” imali su više razgovora sa kolegama iz francuskih sindikata oko pomoći u ostvarivanju kontakta i saradnje sa sindikatom aerodroma „Šarl de Gol”, jednog od najvećih sindikata na svetu koji je u vlasništvu francuske kompanije VANSI, koja je odnedavno vlasnik i Aerodroma Beograd.

Saradnja i pomoć su potrebni kako bi SLOGA pomogla zaposlenima na Aerodromu Beograd pred veliku reorganizaciju te kompanije, koja bi se mogla očekivati tokom  2020, godine, kada bi moglo doći i do otpuštanja radnika.

 

 

 

Informativna služba

 

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top