Home » ОБАВЕШТЕЊА » Слога на конференцији МОР-а
Слога на конференцији МОР-а

Слога на конференцији МОР-а

ЖЕНЕВА – Београд, 10.02.2019. године. – Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Слога“ od 5. do 8. фебруара ове године учествовао је у раду конференције на високом нивоу у седишту Међународне организације рада у Женеви, Швајцарска.

Делегацију „Слоге“ у Женеви су представљали: председник синдиката здравства и потпредседник „Слоге“ Предраг Ђурић, његов потпредседник и члан ГО Никола Ерић, Александар Милинић и Срђан Бабаљ.

Тема и циљ конференције је била : стварање платформе за доступност универзалне светске социјалне заштите до 2030.године, односно – да сви људи на свету имају једнаку здравствену социјалну заштититу, без обзира на приходе и да ли су у радном односу или не.

Оцењено је да сви појединци, посебно они најсиромашнији би требало да имају право на универзалну бесплатну здравствену и социјалну заштиту, јер је она неопходна за економски и друштвени развој сваког појединца, нације и заједнице.

Други део конференције био је посвећен положају деце у свету. Процењује се да 1.3 милијарди деце широм света није обухваћено никаквим видом социјалне заштите, као и да око 385 милиона деце живи у екстремном сиромаштву.

Циљ МОР-а је да свако дете има социјалну и здравствену заштиту која је садржана и у универзалној декларацији о људским правима. Приоритет је да се успостави социјална заштита деце широм света, како би се смањила стопа сиромаштва и како би деца имала безбедан и здрав живот.

Међутим, да би се то остварило потребна је промена перцепције погледа на социјалну заштиту која мора бити приоритет, закључено је на скупу.

За наш синдикат боравак у Женеви је био од изузетног значаја, будући да „Слога“ учествује у раду конференције МОР-а, у коме се формирају ставови и закључци од значаја за радно и социјално законодавство и артикулишу такви интереси и потребе.

У паузи конференције делегација је имала низ разговора са учесницима скупа, где су размењена искуства из области здравства и социјалне заштите у државама из којих долазе.

Посебно истичемо састанак са секретаром Међународне организације рада Veronique Coutherez, којој је делегација „Слоге“ уручила на поклон књигу “Душа Србије“, нашег великог пријатеља Зорана Петровића.

Слога Пресс

 

.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top