Home » ОБАВЕШТЕЊА » Слога на Другом балканском синдикалном форуму
Слога на Другом балканском синдикалном форуму

Слога на Другом балканском синдикалном форуму

Београд, 19.02.2019.године – Други балкански форум синдиката одржан је 16. фебруара, у Солуну, у Грчкој, чији је домаћин Панхеленска федерација радника у индустрији флашираних пића. Слоган Форума био је “мозаик народа – мозаик мира”, који наглашава важност мира, солидарности и сарадње међу радницима на Балкану.

Синдикалне организације , њих 17 организација из седам балканских земаља, окупиле су се како би разговарале и размениле искуства са проблемима са којима се суочавају радници балканских земаља и ситуацији синдикалног покрета у региону.

На почетку скупа домаћин је приказао филм о борби њиховог синдиката против мултинационалне компаније „Кока Кола“ која је пре неколико година затворила своје пунионице у Солуну. У филму је приказано како се тај синдикат годинама бори свим расположивим средствима и методама и како се не одустаје од даље борбе.

На Форуму је запажено излагање имао и председник Удужених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић, који је изнео горуће проблеме са којима се радништво Србије данас суочава.

Због велике заинтересованости о протестима који се сваке недеље већ неколико месеци догађају у Србији, први човек „Слоге“ је објаснио генезу и структуру протеста, стављајући у фокус незадовољство грађана малим платама, пензијама и другим примањима.

У излагањима других делагата на Форуму уочено је да је ситуација у њиховим земљама далеко боља у односу на нас, где ми можемо да се упоредимо само са Турском, где су проблеми радника готово слични или идентични.

У завршној резолуцији закључено је да сви чланови Балканског синдикалног форума морају деловати уједињено у корист радника.

Генерални секретар WFTU, друг Маврикос био је присутан на састанку синдиката Балкана.

 

Делегацију Удружених синдиката Србије „Слога“ сачињавали су председник Жељко Веселкиновић, потпредседник Владимир Радосављевић и члан ГО Павле Хеђеши.

О Балканском  синдикалном форуму

Први Балкански синдикални форум  одржан је априла 2016. године у грчком граду Солуну  и био је посвећен јачању регионалне сарадње међу синдикатима Балканског полуострва, тржишту рада и улози синдиката у одбрани права радника под све јачим налетом глобализације и притисцима мултинационалних компанија које константно крша права људи на живот и рад.

 

Информативна служба

 

 

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top