Home » ОБАВЕШТЕЊА » Слога брани право на синдикализам у Стразбуру
Слога брани право на синдикализам у Стразбуру

Слога брани право на синдикализам у Стразбуру

Београд, 14. јун 2017. – Синдикат  здравства и социјалне заштите “Слога“ поднео је Европском суду за људска права у Стразбуру тужбу против Републике Србије , поводом одбацивања иницијативе за оцену уставности и законитости Посебног колективног уговора (ПКУ) за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајна и јединица локалне самоуправе, од стране Уставног суда Србије.

Овај Синдикат је пре више од годину дана је поднео Уставном суду Србије Иницијативу за оцену уставности и законитости Посебног колективног уговора (ПКУ) за здравствене установе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајна и јединица локалне самоуправе.

Наиме, према одредбама чланова 128. и 129. ПКУ директно се дискриминишу права синдикалних представника  чији синдикати нису стекли својство репрезентативности на нивоу Републике Србије у области здравства.

Уставни суд Србије је 17.11.2016. године доставио закључак којим  се одбацује иницијатива за оцену законитости и уставности ПКУ за здравство.

С обзиром да су се искористили сви могући правни лекови у Републици Србији приступило се обраћање Европском суду за људска права у Стразбуру.

Синдикат  је мишљења да је овим закључком Уставног суда Србије, у потпуности су искључена права синдикалним повереницима чији синдикати нису репрезентативни на територији РС.

Посебан апсурд је да се ПКУ примењује на сва лица и све синдикате који су регистровани, па и на оне који нису потписници наведеног акта, и да им је на тај начин ускраћено загарантовано право да су „пред Уставом и законом сви једнаки“.

 

Информативна служба

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top