Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Скандалозно узимање изјава члановима Слоге у Тисза Аутомотиве
Скандалозно узимање изјава члановима Слоге у Тисза Аутомотиве

Скандалозно узимање изјава члановима Слоге у Тисза Аутомотиве

Удружени синдикати Србије Слога најоштрије осуђују незаконито поступање руководства фирме за производњу електричне и електронске опреме за моторна возила “Тисза Аутомотиве“ д.о.о. Сента, погон у Кикинди, јер на најгрубљи начин врше отворени притисак и прогон синдикалних активиста и чланова синдиката „Слога“.

Наиме, ових дана директорка комуникације и руководилац кадровске службе Тисза Аутомотиве, Доротеја Силађи и Изабела Тот – Баги, мађарске држављанке, под изговором недостављања акта о упису у Регистар синдиката у благовременом року (што није пресудно за рад синдиката), врше незаконит притисак на чланство Слоге, позивају их у канцеларију на давање изјава и сачињавају записнике који опасно задиру у нарушавање личних, људских, грађанских и радних права.

У записницима које прилажемо уз саопштење као доказ, постављају се питања: да ли сте члан синдиката Слога, која је ваша функција у синдикату, да ли сте били присутни на седници на којој сте изабрани, у ком месту и у којој просторији је одржана седница, колико је било чланова синдиката, ко је водио записник, ко је председавао и ко су чанови изабрани на функције?

Питамо, са којим правом то раде, за чије потребе и по ком основу и закону?

Постављање оваквих питања (без намере да некога вређамо) сличне су обрасцима из времена националсоцијализма с почетка 20. века, које је у потпуности уништило европски синдикални покрет, а од радника направило послушне јединке, који раде, ратују, ћуте и стварају профит.

Зато, позивамо новопостављену министрку за рад др.Дарију Кисић – Тепавчевић да преко надлежних инспекцијских органа оствари увид у овај скандалозни поступак компаније која крши Закон о раду који је у њеној надлежности.

Такође, позивамо и министарку за људска и мањинска права Гордану Чомић да се јавно огласи и скрене пажњу да ником није дозвољено да крши права запослених, врши отворени мобинг и шикану радника, будући да се и сама годинама уназад као политичар залагала за њихово поштовање, а нашим члановима синдиката је држала семинаре на тему родне равноправности и људских права.

Удружени синдикати Србије Слога се залажу и увек ће се залагати за праведно, отворено и демократско друштво, засновано на начелу владавине права, посебно радних, а не дивљачком друштву чији је једини циљ стварање профита и капитала.

Информативна служба

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ