Home » ОБАВЕШТЕЊА » Синдикати узнемирени споразумом државе и Хестила о сузбијању боловања. Кинези и Влада договорили притисак на лекаре радника?
Синдикати узнемирени споразумом државе и Хестила о сузбијању боловања. Кинези и Влада договорили притисак на лекаре радника?

Синдикати узнемирени споразумом државе и Хестила о сузбијању боловања. Кинези и Влада договорили притисак на лекаре радника?

Извор: Данас, 06.10.2017. –

Аутор: Гојко Влаовић. –

Састанак српских министара здравља и рада са кинеским амбасадором и директором фабрике Хестил Србија представља неприхватљиво додворавање надлежних у Србији страном инвеститору на уштрб радника, а епилог тога ће бити притисак надлежних на лекаре како би се смањио број одобрених захтева за боловање.

То је противно свим законским решењима у Србији а министри здравља и рада дужни су да обелодане јавности шта су се конкретно договорили са кинеском страном – каже за Данас Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“, након саопштења да су Златибор Лончар, министар здравља, и Зоран Ђорђевић, министар рада, са Ли Манчангом, амбасадором Кине у Србији, и Сонг Шиаием, директором Хестил Србија, договорили „механизме за контролу боловања у смедеревској железари“.

Радити у смедеревској железари, која је поред свега и „стара“ фабрика када је реч о годинама живота запослених је веома тешко и одговорно. Температуре су високе, удише се прашина, постоји и низ других ствари који се одражавају на здравље радника због чега су они принуђени да иду на боловање. У највећем броју случајева је то оправдано. Било какво ограничавање тог једног од најосновнијих и најважнијих радничких права било би дрскост и флангрантно угрожавање здравља запослених укидањем могућности да се лече одсуствујући са посла – наводи Веселиновић за Данас.

Он поставља питање зашто су српски министри уопште разговарали са Кинезима о томе када већ постоје адекватна законска решења везана за право коришћења боловања у Србији. Наш саговорник истиче да очекује да ће надлежни у Влади Србије извршити притисак на лекаре у Смедерево да пооштре критеријуме за одлазак на боловање, а да је крајњи циљ измена Закона о раду како би се додатно ограничила радничка права.

– Колико нам је познато, Кинези од Владе Србије траже и измену законских решења о боловању, то јест да се уместо 65 одсто од зараде за време боловања добија свега 35. На тај начин би се запослени демотивисали да иду на боловање односно радили би и кад би били болесни што би се штетно одразило на њихово здравље. Кинези желе такође да изменама Закона о раду олакшају могућност послодавца да приволи радника на превремени рад, то јест да фабрици буде доступан 24 часа дневно. Потребно је да надлежни престану да се понашају неодговорно што значи да држава треба да престане да даје било какву помоћ или могућност коришћења њене имовине Хестилу због чега често стижу замерке из Брисела али и да одустане од идеја о промени Закона о раду и изменама законских решења о боловању – истиче за Данас председник Слоге Жељко Веселиновић.

Опширније на: Кинези и Влада договорили притисак на лекаре радника?

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top