Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Састанак са представницима Метецха неуверљив и непродуктиван

Састанак са представницима Метецха неуверљив и непродуктиван

После више онлајн састанака са руководством белгијске компаније “Метецх” из Смедерева са темом да се синдикату “Слога” омогући пун и неометан синдикални рад у тој компанији, јуче је по први пут у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Смедереву дошло до званичног сусрета лицем у лице представника синдиката и компаније на којем се разговарало о наведеној теми. 

Марко Пантић и Павле Хеђеши

Састанку, који је одржан уз поштовање свих епидемиолошких мера против корона вируса, синдикат су представљали потпредседник УСС Слога из Београда Павле Хеђеши и председник синдиката Слога у Метеxу Марко Пантић, док су компанију “Метецх” представљали извршни директор Патрицк Ван Меенсел са сарадницима; оперативним менаџером Дејаном Сивчевим и менаџерком за људске ресурсе Миланом Кукурековић.

Иако се разговорима „лицем у лице“ смањује могућност неспоразума и омогућава да лакше изградите поверење, то се увек не дешава. Састанак је био неуверљив и непродуктиван, рекао је Павле Хеђеши након завршетка састанка.

–   Разговор са првим човеком Метецха, господином Патриком Ван Меенселом је управо био разговор те врсте. Не желим да прејудицирам али сам личног мишљења да компанија Метецх синдикат види као “нужно зло” које се мора толерисати због закона и да му се не сме дозволити да се шири и да јача свој утицај на раднике. Из разговора који је трајао готово сат времена све време смо говорили само о једној ствари а то је да се синдикату “Слога” дозволи презентација у просторијама њихове компаније, без ремећења производног процеса и ван радног времена. Дакле, један сат након завршетка прве смене и један сат пре почетка друге, а све у циљу како би са радницима и потенционалним члановима синдиката остварили непосредан контакт и дали ветар у леђа нашим синдикалним представицима у Метецху. Међутим, очигледно је да то компанија не жели и да је то одлука на највишем нивоу. Они једноставно не желе да дозволе представницима синдиката да уђу у круг фабрике, што је и на самом почетку састанка била наша главна примедба, будући да се и овај директни сусрет одржао у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Смедереву који је под покровитељством општине, а не у самој фабрици, рекао је потпредседник Хеђеши.

Он је изразио и озбиљну сумњу да је Метецху можда и од стране некога из државе сугерисано да се управо овако опходе са синдикатима како они не би имали јачи утицај и дошли до репрезентативности и могућности да се потпише колективни уговор, а тим се и побољшају услови рада и зараде српских радника које су тренутно у нивоу нешто незнатно више од минималца.

– У сваком случају ми ћемо наставити синдикалну активност у Метецху свим методама дозвољене синдикалне борбе како би се омогућила основна елементарна права за неометан рад синдиката у складу са Уставом, законима и повељама који то гарантују. Од тражења подршке наших синдикалних пријатеља из Европе до организовања јавних окупљања у циљу презентовања проблема. Врата за разговоре нисмо затворили, али их нећемо више водити онлајн и ван фабричких просторија које је послодавац у обавези да омогућу синдикату за неометани рад, закључио је Хеђеши.

 

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ