Home » SAOPŠTENjA » SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Ne učestvujemo u javnoj raspravi!

Beograd, 20. decembar 2013. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ neće učestvovati na današnjoj prvoj Javnoj raspravi o Nacrtu novog Zakona o radu, koje se održava u Novom Sadu i koje je zakazalo resorno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, jer bi to bilo davanje legitimiteta nepostojećem socijalnom dijalogu i tripartitnom odlučivanju!

Ovu odluku smo doneli juče, nakon dublje analize svih predhodnih događaja i činjenica u vezi sa pripremom radne verzije zakona koji nam se danas nudi, a u kojoj Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nisu učestvovali, niti u jednom trenutku imali bilo kavih  dodirnih tačaka.

Od samog početka, kako od strane vladinih predlagača, tako i od strane sindikata koji su učestvovali u njegovom donošenju, konstantno i permanentno smo opstruisani, a kroz razgovore sa pojedinim ministrima i dovođeni u zabludu da će se na izradi Predloga raditi transprentno i u duhu socijalnog dijaloga kao osnovne tekovine tripartitnog odlučivanja. Juče smo i saznali od samih učesnika (sindikata)  da u nacrtu koji se nudi za javnu raspravu – nema čak ni onoga što su do sada ispregovarali i dogovorili i da je i to promenjeno!

U Novom Sadu će danas, oni koji su socijalni dijalog do sada doživljavali kao vrstu ličnog, pokušati galamom i negodovanjem da prikriju lični poraz i da zagluše prostor u kome bi trebalo predlagačima najcrnjeg anti- radničkog zakona argumentavano obrazložiti – zašto  je neophodno Zakon o radu vratiti na početak, osnivati novu radnu grupu, u kojoj bi bili zastupljeni svi relevantni činioci u socijalnom dijalogu i u kome bi se opštim konsenzusom došlo do održivih rešenja kojim bi sve strane u dijalogu bile manje više zadovoljne. Ovako, u ovim okolnostima, besmisleno je uopšte komentarisati naše dalje učešće u raspravi, koje bi bilo ništa drugo no davanje legitimiteta porazu onima koje su socijalni dijalog sveli na cirkusku tačku, jer se sve na kraju svelo na jedno, kakva rasprava – takvi i učesnici!

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nastavljaju svoju dalju aktivnost u novoosnovanom Srpskom sindikalnom frontu, a već 24. decembra 2013. godine, održaćemo Konvenciju SSF u Užicu, na kojoj ćemo  govoriti o Nacrtu zakona o radu i predstojećim aktivnostima Srpskog sindikalnog fronta.

Ovim putem koristimo priliku da pozovamo predstavnike medija, novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju ovom skupu u cilju informisanja javnosti.

Informativna služba USS Sloga

sloga