Home » OBAVEŠTENjA » Saopštenje sindikata FAP SLOGA povodom isplate zarada
Saopštenje sindikata FAP SLOGA povodom isplate zarada

Beograd 6. februar 2015. — Sistem isplate zarada regulisan je i unutrašnjim aktima i procedurama FAP-a . Zadnja isplata zarada, kao i prethodne su rađene mimo njih. Nabrojaćemo aktivnosti našeg sindikata i zahteve koji nisu ispoštovani u zadnje dve godine:

fap-620x330Mi smo javno pozvali sve radnike FAP-a na posao 12.08. 2013. po važećim rešenjima da rade. Okupilo se suviše malo radnika da brane svoje pravo na rad, a predsednik i sekretar sindikata FAP SLOGA su dobili opomene pred otkaz.

Zahtevi sindikata FAP SLOGA su oduvek bili na strani opravdanih zahteva radnika, pre svega onih koji rade  po četvorobrigadnom sistemu, da im se omogući makar isplata toplog obroka.

Kolektivni ugovor nismo potpisali između ostalog i zbog toga što smo protivnici prava direktora da uvodi plaćeno odsustvo preko zakonskog maksimuma od 45 dana. Isto tako tražimo i da se ispoštuje zakonska odredba po kojoj radnici treba da dobiju obračun zarade mesec za mesec bez obzira da li su dobili zaradu za taj mesec.

Bez uvažavanja tih zahteva mi kolektivni ugovor nećemo potpisati tj. on nije validan.

Primećeno je da su pojedinim radnicima istovremeno odbijani krediti i preko banke i preko obračuna zarada, što nije smelo da se desi. Isto tako ima slučajeva da su radnici dolazili na posao, a da nisu poentirani zato što nisu popunjena upražnjena radna mesta poentera, poslovođa i šefova proizvodnje.

Osnovni uzrok problema u isplati zarada je u nesposobnosti menadžmenta da obezbedi posao, kao i da poštuje sopstvene procedure i pravila. Uvođenjem neograničenog prava na plaćeno odsustvo ruši se decenijama građen sistem FAP-a. Tražimo :

– Da se odmah isprave sve greške u poentiranju radnika i da se uplate duplo odbijeni krediti radnicima

– Da se spreče zloupotrebe u pogledu pozivanja radnika koji nisu objektivno potrebni za rad

– Da se broj plaćenih dana ograniči na 45 godišnje i da se to uvede u kolektivni ugovor

– Da se radnicima daju obračuni zarada po zakonu odmah pošto se uradi poentaža, da bi postojala mogućnost reklamiranja pre isplate. To takođe uvesti u kolektivni ugovor.

– Da se uvede donja i gornja skala u mesečnoj isplati po svim osnovama za sve radnike. Donji limit mora biti minimalac sa toplim obrokom, dok gornji mora biti ograničen osećanjem pravde. Neprihvatljive su razlike da pojedinci dobiju preko 100000 dinara, a neki ništa. Kad je država ograničila gornju sumu socijalnog progrma na 8000 evra , slično pravilo treba uvesti u FAP-u. To treba da se odnosi i na sva primanja na ime članstva u Nadzornim odborima koje imenuje FAP.

– Da se proveri da li su ministarstvo privrede i ministarstvo finansija saglasni sa ovim načinom raspodele sredstava

Ukoliko rukovodstvo ne prihvati naše zahteve iskoristićemo sve zakonske radnje kako bi zaštitili prava radnika FAP-a.

U Priboju 4. februara 2015. godine

ODBOR JEDINSTVENOG SINDIKATA”FAP SLOGA”

Predsednik, Petar Petrović

sloga