Home » OBAVEŠTENjA » Saopštenje Sekcije mladih USS „Sloga“ povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih

Beograd, 11. avgust 2015.- Mladi širom Srbije umesto aktivne uloge u društvu sve više postaju pasivni posmatrači sopstvenih sudbina, bez ikakvih mogućnosti da učestvuju u donošenju odluka koje treba da trasiraju njihovu budućnost.

Oni se danas u ekonomsko osiromašenoj državi, kakva je Srbija, suočavaju sa mnoštvom izazova, od kojih su neefikasno i skupo obrazovanje, kao i nedostatak posla najveći.

Predsednik Sekcije mladih USS „Sloga“ Aleksandar Dukanac

Mladi se sve više koriste u ideološko-manipulativnim motivima političara, a sve manje u pokretanju njihovih ogromnih potencijala i kreiranju pozitivne društvene energije.

Mladinama u Srbiji nisu više potrebne samo reči obećanja i političke floskule o navodnoj brizi, njima je potrebno radikalno podizanje opšte nacionalne svesti o načinu i karakteru njihovog budućeg obrazovanja, obrazovanja koje će pružiti mogućnost jednakih šansi za sve, iz čega bi trebalo da izađu potencijali koji bi zamenili sadašnje gubitnike tranzicije.

Kao najnegativniji primer i loš odnos prema mladima, iz ugla sindikata, navodimo sve negativniju ulogu takozvanih Studentsko-omladinskih zadruga, koje bi trebalo značajno da pomognu mladima u obezbeđenju posla tokom svog školovanja, kako ono ne bi bilo samo na teretu osiromašenih roditelja.

Međutim, te iste zadruge su odavno svojim karakterom i delovanjem izašle iz svog okvira, preuzevši ulogu filijala Nacinalne službe za zapošljavanje, preko kojih mlađa populacija danas sve ređe pronalazi honorarni posao za školovanje i džeparac, a sve više se upošljavaju gubitnici tranzicije čiji je broj iz dana u dan sve veći.

Zato i ne čudi što je pogled srpske mladosti usmeren u pravcu zapada, posebno one akadamske, koja sve više razmišlja o kupovini karte u jednom pravcu i potrazi za zemljom u kojoj će naći bilo kakav dobro plaćen posao koji im može obezbediti šansu da žive dostojanstveno.

Predsednik Sekcije mladih USS „Sloga“

Aleksandar Dukanac

O SEKCIJI:

Sekcija mladih USS „Sloga“ osnovana je 2009. godine, a čine je omladinci, članovi Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i deca članova sindikata iz svih Sloginih sindikata na teritoriji cele Republike. Predstavnici sekcije su zastupljeni u najvišim organima sindikata, Glavnom odboru i Predsedništvu, a najvidljiviji su na seminarima i sindikalnim protestima gde nastupaju rame uz rame sa svojim starijim kolegama i roditeljima.