Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Радничко достојанство је национална срамота
Радничко достојанство је национална срамота

Радничко достојанство је национална срамота

Извор; Вести онлине, 12. октобар 2015.-

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије Слога каже да је Србија Светски дан достојанственог рада дочекала са понижавајућом ценом рада која је нижа од егзистенцијалног минимума.

Фото: А. Чукић

Фото: А. Чукић

Како је Србија дочекала 7. октобар, Светски дан достојанственог рада?

– Дочекала га је са замрзнутом зарадом од једног евра по радном часу, са понижавајућом ценом рада која је нижа од егзистенцијалног минимума. Тиме је омогућено да се радници држе на минималцу, па нема говора о било каквом достојанственом раду српског радника.

Дан раније у свету је обележен и Дан несигурног рада.

– Лојалност фирми и напоран рад који су некада обезбеђивали стабилну каријеру и сигурну пензију, сада су обезвређени, а све је више радника на повременим пословима на којима су изложени високом степену ризика за ниске или минималне зараде. Уз то су и без адекватне правне и здравствене заштите. Наш синдикат је упозорио да несигуран рад постаје национална срамота, јер лишава људе пристојног живота, подрива комплетан систем вредности, утиче на материјално и психолошко стање нације, а посебно породице која је данас најугроженија.

Зашто сте против одлуке Владе да због мера штедње замрзне зараде?

– Просечна зарада је забележила пад од реалних три одсто, а како Влада није хтела да повећа минималац, очекујемо наставак негативног тренда. Где смо сада, показује просечна плата од 370 евра која је међу најнижим у региону, нижа чак и од Босне и Херцеговине где је 430 евра. Изјава министра финансија Душана Вујовића да је Србија у последњој фази припрема да се осете први елементи бољитка, бесмислена је, јер не само да чињенично стање не говори тако, већ га демантује и званична статистика.

Може ли садашње стање да се поправи?

– Решења се, нажалост, не назиру, јер се егзистенционални проблеми грађана из године у годину бацају у запећак пред налетима дневне политике. Уместо јачања економских капацитета државе, прибегава се наставку примена мера рестриктивне штедње, смањењу социјалних давања и замрзавању плата и пензија.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ