Home » ОБАВЕШТЕЊА » Радничка права најнижа у Албанији и Србији, а највећа у Словенији
Радничка права најнижа у Албанији и Србији, а највећа у Словенији

Радничка права најнижа у Албанији и Србији, а највећа у Словенији

Кина поред економског жели и политички утицај и то остварује уласком у велике пројекте.

14.07.2018. –  Међународни скуп, радионица на тему кинеских инвестиција на Балкану одржан прошле недеље у Београду у организацији Краљевског колеџа из Лондона указао да државне кинеске компаније и фирме све више улазе са пословима у наш регион и земље западног Балкана. Кина поред економског жели и политички утицај и то остварује уласком у велике пројекте.

Поред организатора из Енглеске, учесници радионице су били представници синдиката из Словеније, Грчке, Македоније, Црне Горе, Албаније и Србије,  где је aktivno учествовао и председник Удружених синдиката Србије “Слога” Жељко Веселиновић као једини представник из Србије.

–  Кинеске државне компаније улазе у послове који се односе на путну инфраструктуру, углавном као главни извођачи преко Ексим банке дајући земљама домаћина кредите за изградњу, међутим, тај новац углавном иде њима као главним извођачима, док се радници земље домаћина користе искључиво као подизвођачи, каже председник Удружених синдиката Србије “Слога” Жељко Веселиновић, који нам је пренео утиске са догађаја и који је говорио на скупу.

Веселиновић  истиче да је ситуација свуда слична, да постоје потпуно нетранспарентни уговори који су прилично високи и претплаћени, и који се потписују без било каквог тендера или укључивања јавности, што увек изазива неку сумњу.

Ž.Veselinović- Foto arhiva

–  Интересантно је што је у истом дану док је трајала конференција, српска министарка грађевине и инфраструктуре Зорана Михајловић у Софији потписала уговор са кинеским партнерима по коме ће компанија „Чајна релвеј интернешенел“ градити деоницу пруге између Новог Сада и Суботице  у дужини од 108 км, где ће вредност радова бити готово милијарду евра, што је изазвало праву неверицу међу учесницима, поготово јер је ту било и грађевинских инжењера који су истакли да су сигурни да је цена и више него превисока.

На скупу је било речи и могло се чути о изградњи деонице пута Бар-Бољаре у Црној Гори, каже Веселиновић, затим о ауто- путу Кичево – Охрид у Македонији, о нафтној индустрији  и Аеродрому у Тирани, луци Пиреј у Атини и недавној куповини Горења од стране кинеског „Хајсенса“, што је посебно интересантно због тога што Слога има синдикат у зајечарском Горењу.

Када је реч о радничким правима председник Слоге каже да су радничка права очекивано најнижа у Албанији и Србији, а највећа у Словенији.

У Македонији се, истиче Веселиновић,  Закон о раду доста поправио у корист радника, у Црној Гори се још увек боре да пораве стање, док се у грчкој луци Пиреј која је у власниству кинеске компаније „Коско“ и даље води велика борба јер синдикати докерских радника сматрају да је приватизација урађена лоша и по раднике и по државу.

Када је реч о Словенији, челник Слоге каже да су тамо очекивано највећа радничка права и наводи пример да су „Горењу“ у свом колективном уговору задржали одређене делове уговора из бивше СФРЈ, укључујући раднички савет и да су им плате доста добре.

–  Да не говоримо о томе да је у Словенији готово свуда јавни превоз бесплатан, да је изнајмљивање бицикала бесплатно,  као и многе друге ствари. У Велењу и околини постало је практично немогуће наћи радну снагу јер је већина људи тамо запослена, па се чак размишља и о увозу радне снаге, каже нам Веселиновић

Када је реч о ономе шта сам ја говорио на скупу, пре свега сам се осврнуо на кинески “Хестил” као неко ко је дуго радио у Железари, али сам говорио и о компанији “Меи Та” која је добила огромне субвенције од државе и која забрањује запосленима слободно синдикално организовање.

–  Оно што је закључак је да је конференција била више него успешна и да је констатовано да Кина очигледно у овом делу Европе поред економског жели и политички утицај и да то остварује најлакше уласком у велике пројекте где ће имати огроман утицај и на радно законодавство у тим земаљама. То може бити озбиљан проблем за радна права запослених. Познајући сервилност наших политичара, пре свега мислим на Владу Србије, можемо очекивати да ће наши радници најгоре проћи.

Веселиновић наводи да је за наредни период  договорено да се настави сарадња организација са сличним скуповима разменом идеја и информација међу учесницима.

–  За нас у Удруженим  синдикатима  Србије “Слога” је посебно значајан сусрет са представницима словеначког „СКЕИ“ синдиката са којима ћемо наставити рад на праћењу услова рада у свим компанијама „Горења“, у Словенији, Чешкој и Србији,  кроз обострану сарадњу, закључује за крај председник “Слоге” Жељко Веселиновић.

 

Информативна служба

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top