Home » ОБАВЕШТЕЊА » Радници Ласте са зебњом и у сиромаштву дочекују 2019. годину

Радници Ласте са зебњом и у сиромаштву дочекују 2019. годину

Београд, 31.12.2018. – Нову годину и Божићне празнике радници највећег националног превозника “Ласте” и чланови њихових породица дочекују са зебњом. Не само због ниских примања која су нешто већа од минималца, већ и због тога што се предузеће већ дуже налази у озбиљним проблемима.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић последњег радњег дана 2018 године обишао је чланове синдиката Слога и раднике Ласте у погону Младеновац, где је пред сам крај године добила више од 100 нових чланова.

Састанак је организовао председник Слоге у Ласти Миладин Лазић, бескомпромисни синдикални борац који је пре две године сам штрајком глађу успео да се избори да се свим радницима овере здравствене књизице како би лечили себе и своје породице.

Иако је Ласта лидер у друмском превозу путника у Србији и Југоисточној Европи и један од водећих брендова у нашој земљи, стаж запосленима није уплаћен од 2014 године, а плата им није повећавана више од 10 година, нити се зна ко и шта колико прима, зарађује и привређује.

Председник Слоге у Ласти Миладин Лазић поднео је руководству захтев да му се достави колективни уговор, који је иначе јавни документ, међутим, руководство и репрезентативни синдикати га крију од радника.

Због тога су Удружени синдикати Србије “Слога” покренули низ законских активности против одговорних за прикривање и недостављање тог документа.

–  У време када имамо масовни одлазак возача камиона и аутобуса у иностранство, стиче се утисак да се намерно ради на униставању Ласте како би неко од тајкуна блиских власти купио фирму за мали новац, кажу забринути радници.

И председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић се слаже са радницима.

–  Имовина овог предузећа није мала, јер поред исплативих линија и аутобуских стајалишта у свим већим градовима, Ласта има велики потенцијал у људском ресурсу, искусним возачима и добро обученим механичарима на одржавању.

Он је током састанка обећао запосленима у младеновачком погону да ће синдикат урадити све да заштити раднике, али да је потребно хитно започети поступак доказивања репрезентативности, а све како би се ушло у процес колективног преговарања за колективни уговор који истиче у мају 2019 године. У вези тога договорено је низ конкретних активности одмах након празника.

Први човек Слоге је посебно истакао да ће он као градски одборник тражити на увид колико град Београд издваја средстава за Ласту и какви су планови за то предузеће у наредном периоду.

На крају састанка Веселиновић је чланству у Ласти честитао предстојеће Новогодишње и Божићне празнике, уз поделу календара, оловака и упаљача.

Информативна служба

 

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top