Home » ОБАВЕШТЕЊА » Радници испод цензуса због беспарице
Радници испод цензуса због беспарице

Радници испод цензуса због беспарице

Извор: Данас, 30.април 2016.
Аутор: Гојко Влаовић.-

Zaposleni širom Srbije voljni da slede primer svojih kolega u Priboju, moguće formiranje nove partije * Удружење „За опстанак ФАП-а“ тврди да су их покрали на локалним изборима јер нису били заступљени у комисији * Синдикат „Слога“ иницира стварање странке која ће припадати свим људима који живе од свог рада.

PTDC0019Београд, Прибој – Својим наступом на минулим локалним изборима у Прибоју чланови Радничког удружења „За опстанак ФАП-а“ изазвали су симпатије код својих колега широм Србије и по свему судећи трасирали пут директном учешћу радника у политичком животу Србије.

Наиме, Штрајкачки одбор Фабрике аутомобила Прибој створен у фебруару, како би се запослени у том предузећу изборили за заостале плате и повезивање радног стажа, у чему су спровођењем штрајкачких активности и успели, нема превише поверења у обећање Владе Србије да ће након 31. маја ФАП наставити са радом. Управо је жеља да се спречи одлазак ФАП-а у стечај и изродила идеју међу штрајкачима да формирају листу и изађу на локалне изборе у Прибоју. Циљ је био улазак у Скупштину општине, како би се путем активности одборника Радничког удружења „За опстанак ФАП-а“ спречило. угрожавање егзистенције запослених и чланова њихових породица.

Иако без новца за предизборну кампању, односно без прескупих спотова на радију и телевизији, без огласа у штампи, без средстава за ангажовање елитних маркетиншких агенција, листа Радничког удружења „За опстанак ФАП-а“ успело је да освоји 4,5 одсто гласова. Недостајало им је свега 50 да би ушли у локални парламент. Међутим, окупљени у удружењу тврде да су покрадени на изборима.

Мирослав Мршевић, први на листи Радничког удружења „За опстанак ФАП-а“ и председник Штрајкачког одбора ФАП-а категорички истиче за Данас да им је покрадено 200 гласова.

– Реч је о изборним листићима на којима је заокружен наш редни број на листи, а поред њега и још један па су проглашени неважећима, објашњава Мршевић.

С обзиром да због недостатка новца нису предали комплетну изборну листу сходно прописима, представници Радничког удружења „За опстанак ФАП-а“ нису имали право на своје представнике у изборној комисији и нису могли да контролишу да ли их неко поткрада. Због сумње у изборну крађу представници тог удружења су поднели жалбу Општинској изборној комисији која није уважена.

Иако су разочарани због сумње у изборну нерегуларност и прљаву кампању која је против њих вођена у предизборном периоду, чланови Радничког удружења „За опстанак ФАП-а“ не желе да одустану од своје борбе за очување фабрике, али ни од учешћа у борби радних људи за своја права у Србији

– Драго нам је што смо нашим примером навели и раднике у другим деловима земље да се политички ангажују, када се већ штрајковима и другим синдикалним методама борбе не могу заштити права запослених. Ако се у Србији на тим основама оснује радничка партија приступићемо јој, али остаје и даље горак утисак да смо у Прибоју могли далеко више постићи, а ипак због нашег политичког неискуства и бројних опструкција нисмо успели. Тешко је очекивати да нови талас политичког бунта покрену радници металског комплекса који је уништен. Мишљења сам да се морамо уздати у раднике јавног сектора који ће остати без посла у наредном периоду, наглашава Мршевић.

*Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“ каже да је учешће радника ФАП-а на локалним изборима пут који треба следити као и да је директно ангажовање у политици једини гарант очувања радничких права.

– Дуго смо слушали демагошку причу да синдикати немају шта да траже у политици. То уопште није тачно. У развијеним европским земљама и те како постоји веза између левичарских политичких партија и синдиката, а неке партије су и настале из синдикалног покрета. Према томе нема разлога да се тако нешто не деси и у Србији. Стога смо ми из „Слоге“ са нашим савезницима из разних радничких удружења иницирали стварање аутентичне радничке партије у Србији. Желим да нагласим да „Слога“ никако не жели да има тапију на ту причу. Ми смо само иницијатори стварања једне такве партије која ће припадати свим људима који живе од свог рада. Реч је о амбициозном пројекту чијој реализацији ћемо приступити студиозно и темељно. Разлог је тај што нам је циљ да та радничка партија траје а не да буде за једнократну употребу те да брзо нестане са политичке сцене као неке друге, објашњава Веселиновић.

Према његовим речима „Слога“ у реализацији своје иницијативе има подршку и Партије левице (Линке) из Немачке и још неких европских левичарских партија, чију несебичну помоћ очекује како би и Србија добила своју истинску радничку партију.

– Партија коју желимо да оснујемо ће се искључиво борити за интересе радника. Под термином радник подразумевамо све оне који живе од свог рада и пензионере који су некада били радни људи. Чињеница је да такозване грађанске партије у Србији о радничким интересима воде рачуна само на „папиру“. Пракса је много пута досад демонстрирала да су те партије у суштини незаинтересоване за раднике и њихове проблеме и да им је једини циљ да их претворе у своју гласачку машину и обману декларативним паролама. Те партије, а нарочито владајуће, у суштини заступају интересе послодаваца на уштрб радника. Стога је потребно створити аутентичну и независну радничку партију, истиче Веселиновић.

Он додаје да ће та партија бити отворена и за пољопривредне произвођаче са мањим поседима, власнике малих породичних радњи, пензионере као и студенте који се школују како би сутра постали радници.

Сарадња са пензионерима и студентима– Спремни смо да стварамо заједничке фронтове односно блокове са свима онима чија социјална права су угрожена. Са пензионерима на чију егзистенцију је учињен атак смањењем њихових месечних примања, са студентима којима се бесомучно повећавају школарине, са власницима и уједно радницима микро предузећа која једва састављају крај са крајем због нелојалне конкуренције мултинационалних компанија. Сматрамо да би једна таква опција имала своје гласачко тело, удруживањем би постала кадровски и финансијски јача и смањила би се могућност изборних крађа на локалу. Оно што је најважније нагласити је то да радници у Србији своју партију не оснивају из политикантских разлога, односно да би градили каријере и живели од посланичких примања. Радничка партија се оснива зато што је то једини учинковити начин за заштиту права и егзистенције радних људи у Србији, закључује Жељко Веселиновић.

Синдикалци у локалном парламенту Лазаревца

На локалним изборима одржаним у Лазаревцу листа „Лазаревац наша кућа“ коју предводе председник Синдиката радника Електропривреде Србије Милан Ђорђевић и председник Синдиката Рударског басена Колубара Миодраг Ранковић освојила је 16 одборничких места. На тај начин је удвостручила број одборника из својих редова јер их је на прошлим изборима имала осморо. „Лазаревац наша кућа“ је освојио 7.136 гласова односно 20,28 процената и друга је по снази одборничка група у Скупштини општине Лазаревац после Српске напредне странке која је освојила 27 мандата.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top