Home » ОБАВЕШТЕЊА » Радници Аутопревоза у незавидном положају
Радници Аутопревоза у незавидном положају

Радници Аутопревоза у незавидном положају

Горњи Милановац, 29. август 2014. —  Јуче је у канцеларији УСС СЛОГЕ у Г.Милановцу одржан састанак на којем су чланови синдиката СЛОГА – Аутопревоз, које је предводио председник синдиката Миодраг Вукашиновић, разматрали актуелну ситуацију у овом Горњомилановачком превозничком предузећу са Владимиром Радосављевићем, потпредседником, и Миленком Николићем, чланом Главног одбора УСС СЛОГЕ.  Донете су одлуке о даљњем наступу пред послодавцем и разматране могућности за деловање у  циљу решавања нагомиланих проблема у овом предузећу.

Capture

Миодраг Вукашиновић

„ Конкретан повод за овај састанак  је припрема за преговоре око потписивања новог колективног уговора, које је иницирао наш послодавац, господин Топаловић. Од кад смо приватизовани, не престају проблеми у нашем колективу. Некада сасвим солидна фирма од тада је у непресталним проблемима: зараде су нередовне и минималне, многи делови предузећа делимично или сасвим угашени, рачун често у блокади на име хипотеке и дугова које је г-дин Топаловић направио у другим фирмама које су у његовом власништву, број возила смањен, а квалитет њиховог одржавања такав да су услови за рад нас возача толико ризични да смо често у дилеми да ли уопште смемо да у њима повеземо путнике. Послодавац дугује неколико плата радницима, и то не свима једнак број зарада, већ се дуговања људима селективно исплаћују. Налазимо се у положају потпуне радне и егзистенцијалне неизвесности, иако радимо са мањим бројем возача него што је то по закону предвиђено.

Ово је само део проблема којима смо већ годинама изложени, и против којих се боримо. У тој борби, једину помоћ коју имамо добили смо од колега из СЛОГЕ, који су увек  имали разумевања за наше проблеме и учествовали са нама у свим преговорима са послодавцем, као и свим акцијама које смо предузимали, укључујући и штрајк. И оно што смо успели да постигнемо у тим преговорима и акцијама (исплата заосталих дневница и у неколико наврата убрзану исплату заосталих дуговања за зараде) постигли смо захваљујући нашем синдикату“, истакао је Миодраг Вукашиновић.

„Ми смо потпуно упознати и укључени од самог почетка у решавање проблема у Аутопревозу. Ти проблеми су почели са приватизацијом, а најбољи показатељ о каквом „газдовању“ се ради види се из податка да је од преко 300 у тренутку приватизације, у Аутопревозу данас остало тек око 50 запослених. Свакако да нисмо задовољни постигнутим, али могу са поносом да кажем да смо све време чинили све што је у моћи синдиката да би заштитили наше чланове и остале запослене у овој фирми. Учествовали смо са њима у свим штрајковима и преговорима са послодавцем, увек изналазећи и предлажући решења за превазилажење проблема. Сигурно је да бисмо имали и више успеха да не живимо у земљи у којој је, осим закона, против радника и синдиката уперено и толерисање кршења и тако рестриктивних закона од стране послодаваца, што је у Аутопревозу чест случај.

Једина наша снага у наступу пред таквим послодавцима је била наша СЛОГА и јединство чланова синдиката, што нам у овом предузећу никада није недостајало.  Тако ће бити и сада, и увек. Не чуди да је г-дин Топаловић међу онима који су једва дочекали доношење оваквог ЗОР-а, и да је одмах покренуо иницијативу за измене Колективног уговора. То само говори у прилог оцени нас из УСС СЛОГЕ да је овај закон писан за такве и сличне послодавце, а да ћемо са најављиваним „позитивним ефектима“ ових закона причекати, а ја сам убеђен да их нећемо ни  дочекати. Ипак, ми смо као и увек спремни за преговоре и учинићемо све да у новом Колективном уговору Аутопревоза што више ублажимо негативне ефекте оваквог ЗОР-а.“ – рекао је за нашу информативну службу Владимир Радосављевић.

Информативна служба УСС „Слога“

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top