Home » OBAVEŠTENjA » Radnici “Autoprevoz a.d.” iz Gornjeg Milanovca najavili štrajk

Radnici “Autoprevoz a.d.” iz Gornjeg Milanovca najavili štrajk

Radnici preduzeća “Autoprevoz a.d.” iz Gornjeg Milanovca, članovi Nezavisnog sindikata a.d. Autoprevoz – Sloga  doneli su odluku o stupanju u štrajk, koji će početi u četvrtak, 23.10 2014. godine sa početkom u 6 časova i on će se odvijati u krugu Autobuske stanice.  

strajkZaposleni u ovom preduzeću zahtevaju isplatu svih zaostalih zarada, dnevnica, kao i da se ubuduće sve zarade isplaćuju na vreme i svim zaposlenima u istom danu.

Pored toga oni zahtevaju overu zdravstvenog osiguranja i uplatu svih zaostalih doprinosa na zarade, da se prekine sa svim vrstama mobinga i pritisaka na zaposlene, ucenjivanja zaposlenih na pristanak na manje iznose otpremnina od onih propisanih zakonom, na rad duži od zakonom propisanog i rešenjima o promeni radnih mesta.

Odluka o štrajku je doneta zbog toga što do sada nije ispoštovan nijedan raniji dogovor sa direktorom, a mogućnost odustajanja od štrajka ili njegovog  prekida  isključivo zavisi od ispunjenja navedenih zahteva.

Opširnije o razlozima i zahtevima u saopštenju Sindikata

NEZAVISNI SINDIKAT
AD AUTOPREVOZ – SLOGA
Gornji Milanovac
20.10.2014.god.

Svojim članovima, zaposlenima i javnosti:

Obaveštavamo Vas da je u nedelju, 19.10.2014.god. održan sastanak članova Nezavisnog sindikata Autoprevoz- Sloga i ostalih zaposlenih na kojem je doneta odluka o stupanju u štrajk.

Razlozi koji su nas naveli na ovu odluku su sledeći:

•Radnicima se duguje od 1,5 do 3,5 zarada, jer se ne isplaćuju svima u isto vreme.
•Zaposlenima nisu overene zdravstvene knjižice.
•Na ime tkz. preraspodela vozačima se duguju naknade od aprila prošle godine, a na ime dnevnica od februara 2014. godine.
•Svakodnevno se vozači proglašavaju viškom i premeštaju se na druga radna mesta, dok se istovremeno ne održavaju pojedine linije zbog nedostatka vozača.
•Zaposleni su svakodnevno izloženi raznim vrstama mobinga, preti im se i ucenjuju se. Ovo se najčešće odnosi na pritiske da pristanu na duplo niže otpremnine od propisanih zakonom i da voze duže od vremena propisanog zakonom.
•Zbog nedomaćinskog poslovanja firma je iskazala nelikvidnost zbog koje je izgubila posao na tenderu za prevoz đaka u opštini.
•Direktor samovoljno ukida pojedine lokalne linije zbog čega kao kolektiv, ali i kao stanovnici opštine trpimo ogromnu štetu.
•Ulaganja u Autoprevoz su minimalna i vrše se samo neophodne popravke, dok u isto vreme povezana firma istog vlasnika, g-dina Topalovića, duguje Autoprevozu veliki novac.
•Autoprevoz je opteretio otplatom kredita od kojih je manji deo uložen u Autoprevoz, a najveći u druge poslove i povezana preduzeća g-dina Topalovića.

ZAHTEVI ŠTRAJKA su sledeći:

•Isplata svih zaostalih zarada, dnevnica i preraspodela svim zaposlenima.
•Overa zdravstvenog osiguranja i uplata svih zaostalih doprinosa na zarade.
•Da se prekine sa svim vrstama mobinga i pritisaka na zaposlene, ucenjivanje na pristanak na manje iznose otpremnina od onih propisanih zakonom, rad duži od zakonom propisanog i rešenjima o promeni radnih mesta. Ubuduće, svaki pojedinačni ovakav akt poslodavca smatraćemo razlogom za otpočinjanje štrajka.

•Da se ubuduće sve zarade isplaćuju na vreme i svim zaposlenima u istom danu. Svako neispunjenje ovog zahteva ubuduće automatski će značiti otpočinjanje novog štrajka.
Obaveštavamo javnost da smo svesni problema koje naš štrajk, imajući u vidu da smo firma od javnog i opšteg značaja, proizvodi. Ipak, molimo javnost za razumevanje i podršku , jer mi nismo imali drugog izbora kako bismo rešili svoje probleme.

Štrajkački odbor Autoprevoz AD

Miodrag Vukašinović – predsednik Štrajkačkog odbora

Lajkuj i Podeli...
fb-share-icon20
20

One comment

  1. da li ce doci kraj topavlovicevom zulumu???

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top