Home » ОБАВЕШТЕЊА » Ради повређен из страха од губитка посла
Ради повређен из страха од губитка посла

Ради повређен из страха од губитка посла

Саша Петровић, запослени у фирми Инеџ Плус, не може да отвори боловање због неуплаћених доприноса

Извор: Данас, 19.03.2018.-

Аутор: Г. Влаовић.-

– Повредио сам се још 18. фебруара. Бол је постајао све интензивнији те сам одлучио да се обратим свом лекару како бих отворио боловање. Као раднику обезбеђења повреда колена ми веома отежава посао којим се бавим те сам због тога хтео поштеду како би се у потпуности опоравио и у потпуности био спреман за свакодневне радне активности.

Међутим, доктор ме је обавестио да не може да ми отвори боловање зато што ми није оверена здравствена књижица. Разлог за то је што фирма у којој радим Инеџ Плус није уплатила доприносе за здравствено осигурање. Како сам се касније информисао, фирма је наиме направила споразум са надлежнима о репрограму дуга, односно неисплаћених доприноса. Док се тај процес не заврши моја здравствена књижица је неоверена и не могу да се лечим. Чуо сам да у таквим ситуацијама фирма има право да изврши појединачну уплату за оверавање здравствене књижице како бих могао да се лечим. Међутим, у кадровској служби су ми рекли да они то не могу да ураде и препоручили да одем код приватног доктора како би моја повреда била санирана – прича за Данас Саша Петровић.

Наш саговорник истиче да иако трпи јаке болове ипак редовно долази на посао да ради у оквиру својих смена. – Једном речју плашим се јер на боловање немам право а по актуелним законским решењима ако не дођем на посао дуже од три дана могу да будем отпуштен. Тако да сам се ипак одлучио да радим иако сам повређен јер се бојим да бих могао да изгубим радно место – објашњава Петровић.

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“, каже за Данас да основни проблем, када је реч о функционисању фирми за обезбеђење, представља то што је та област нерегулисана а радници су потпуно незаштићени. – Реч је о фирмама чији власници су углавном тајкуни или долазе из миљеа блиског криминалу. Запослени у тим фирмама добијају бедне надокнаде за свој рад иако обављају веома тежак и захтеван посао. Иначе, фирме за обезбеђење чувају амбасаде, банке, тржне центре, добростојеће компаније, једном речју све редовне платише које дају велике паре како би били сигурни. То значи да ниједна фирма за обезбеђење па тако ни Инеџ Плус нема проблем са наплатом, што логично значи да не постоји ни један једини разлог да не уплаћује доприносе. Очито је да те фирме остварују екстрапрофит преко леђа радника а најтужније је то што им бахатост према запосленима омогућавају надлежни у држави својим неодговорним понашањем – каже Веселиновић.

Према његовим речима, реч је о спрези крупног капитала и државе која му омогућава да не плаћа доприносе а епилог свега тога је да радници немају оверене здравствене књижице и не могу да се лече, што је скандалозно и понижавајуће. – Дакле, највећи кривац за конкретан проблем као и за у глобалу катастрофално лош статус запослених који раде у фирмама за обезбеђење је држава која толерише несавесне послодавце. Уместо да најстроже казни онога ко не исплаћује плате и доприносе, држава му омогућава да се неодговорно понаша, излази му у сусрет на разне начине а са друге стране не дозвољава запосленима да се лече ако им књижице нису оверене. Сасвим је јасно да су закони који регулишу целокупну ту област веома лоши и у потпуности подређени интересима послодаваца. Наравно да би их требало изменити, спречити послодавца да извлачи екстрапрофит одбијањем да исплати доприносе под разним изговорима а свим радницима којима су књижице неоверене због неодговорног понашања послодаваца би требало обезбедити адекватно лечење и право на боловање. Потпуно је нелогично и неправедно да људи који живе од свог рада не могу да се лече због грамзивости, безобразлука и дрскости несавесних послодаваца – истиче Веселиновић.

Директор Инекс сервис групе: Редовно плаћамо доприносе

– Инекс сервис група редовно уплаћује доприносе, односно регулише све своје обавезе према држави. Име радника који се повредио а наводно не може да отвори боловање није ми познато. Позивам тог радника да се обрати својим претпостављеним у фирми, може да се обрати и мени лично и ако проблем заиста постоји биће решен. Наши радници имају право на боловање и одсуствовање са посла ако им здравствено стање то не дозвољава. Иначе, према актуелним законима наше државе, право на боловање, односно на лечење ником не сме бити ускраћено нити може бити враћен са лекарског прегледа без да му се укаже помоћ – каже за Данас Драган Јанковић, генерални директор Инекс сервис групе у оквиру које послује предузеће Инекс Плус.

 

 

.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top