Home » ОБАВЕШТЕЊА » Против приватизације и концесије Аеродрома

Против приватизације и концесије Аеродрома

Београд, 11.09.2017. – У периоду од 8. до 10. септембра 2017. године  у Врњачкој Бањи синдикат Слога Аеродром Никола Тесла одржао је семинар на тему концесије Аеродрома, након што су Влада Србије и акционарско друштво Аеродром „Никола Тесла“ почетком године објавили Јавни позив заинтересованим странама за концесију у трајању од 25 година.

До сада су за концесионо управљање београдским Аеродромом „Никола Тесла“ озбиљно интересовање показала четири конзорцијума и једна компанија, чије ће понуде највероватније бити отворене у октобру месецу.

На самом почетку семинара учесницима је прочитано писмо познатог српског економисте Махмута Бушатлије кога је синдикат Слога АНТ ангажовао као саветника у процесу концесије, а који је једним опширним писмом и елаборатом обавестио председника Србије Александра Вучица и премијерку Ану Брнабић о штетним последицама концесије.

Председник синдиката Предраг Адамов упознао је присутне о досадашњим активностима које је тај синдикат имао у протеклом периоду, као и о информацијама са састанка који је протекле недеље одржан у Министарству саобраћаја са државним секретаром Зораном Илићем.

Председник Слоге Жељко Веселиновић је истакао да ће Слога у сваком погледу помоћи свом синдикату и оценио да концесија као решење није добра за Србију, јер је београдски аеродром „Никола Тесла“ национално и јавно добро и предајом странцима у руке на управљање може само да штети држави, и економски и политички и безбедносно.

–  Аеродром је профитабилна фирма која се издржава из сопствених прихода и која пуни буџет, а исто тако и социјално одговорна према широј друштвеној заједници спонзоришући и помагајући разне догађаје значајне за државу и раднике.

Веселиновић је рекао да руководство Аеродрома на челу са Сашом Влаисављевићем по досадашњем општем утиску ради одлично свој посао и што је најважније у интересу радника.

–  Ми као синдикат нисмо за приватизацију аеродрома, међутим, уколико моћници одлуче да се то уради, бојим се да то не можемо спречити. Оно шта је важно је да смо за разлику од осталих синдиката спремни да у сваком тренутку  формирамо одличан тим преговарача састављен од експерата да се радницима обезбеде максимални услови код будућег концесионара.

 

Закључено је да приоритет у наредном периоду за синдикат мора бити продужење важећег колективног уговора за запослене на још три године и да се у случају концесије прекине са познатом праксом тајних уговора, већ да се омогући да радници, односно синдикат могу да учествују у директним преговорима и да им буду доступне све информације.

Поготово што се међу пријављеним фирмама налазе и компаније из неких азијских земаља чији су се послодавци у Србији лоше показали и који лобирају за доношење још ригорознијег Закона о раду.

“Слога Аеродром Никола Тесла“ је репрезентативан и већински синдикат.

 

Информативна служба

 

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top