Хоме » САОПШТЕЊА » Повући наредбу о забрани коришћења годишњих одмора у УКЦ Крагујевац
Повући наредбу о забрани коришћења годишњих одмора у УКЦ Крагујевац

Повући наредбу о забрани коришћења годишњих одмора у УКЦ Крагујевац

Удружени синдикати Србије „Слога“ – синдикат здравства и социјалне заштите јавно позива директора УКЦ Крагујевац др Предрага Саздановића да одмах стави ван снаге нередбу којом се од 06.09.2021. године забрањује запосленима коришћење годишњег одмора и прекид коришћења истог под претњом да ће сносити последице уколико то не учине.

Ова наредба је још један потез који вређа и омаловажава комплетан здравствени систем, слична одлуци коју је исти директор недавно донео да се запослени о свом трошку тестирају на корона вирус након повратка са годишњег одмора.

Наредба је неуставна и незаконита, јер годишњи одмор запослених спада у неотуђиво уставно и законско право запослених у Републици Србији и користи се искључиво у складу са законским прописима. Зато нам је потпуно нејасно на основу чега и под чијом директивом је донета ова наредба, јер у Србији није на снази ванредно стање ради сузбијања и спречавања ширења  пандемије вируса цовид-19, попут 2020. године да би се прекидало коришћење годишњих одмора.

Нико не спори да је тренутна епидемиолошка ситуација у Шумадији, конкретно у Крагујевцу сложена и да је у таквим околностима  неопходно да здравствени радници уложе већи напор како би се изборили са вирусом, али је неопходно имати на уму да су здравствени радници људи са неотуђивим правима која им држава гарантује.

УКЦ Крагујевац је једна од најзначајнијих здравствених установа у Србији и као таква поднела је и подноси велики терет од када је проглашена епидемија, а наше колеге имају велику заслугу што су спашени многи животи и имају право на достојанствен рад и све оно шта из тога проистиче.

Очигледно је да постоји озбиљна организациона неспособност да се људски ресурси у УКЦ Крагујевац организују на функционалан и ефикасан начин, па се прибегава оном најпростијем и најпримитивнијем – квантитету, односно бројчаности медицинских радника на радним местима како би се створио привид да је све под контролом.

Удружени синдикати Србије „Слога“ – синдикат здравства и социјалне заштите позива  директоре свих здравствених установа у Србији да не следе лош пример из Крагујевца, јер се након оваквог поступања поставља озбиљно питање: шта је следеће што ће неки директор самовољно и без законског утемељења урадити како би се неком доказао или додворио као лојалан?

У наставку, наредба.

Удружени синдикати Србије „Слога“ – синдикат здравства и социјалне заштите

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ