Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Повући допис, извинити се запосленима и казнити одговорне
Повући допис, извинити се запосленима и казнити одговорне

Повући допис, извинити се запосленима и казнити одговорне

Удружени синдикати Србије „Слога“ – синдикат здравства и социјалне заштите најоштрије осуђује поступак Министарства здравља Републике Србије којим је наложено директорима здравствених установа да „хитно донесу интерне одлуке“ којима ће обавезати запослене под којим условима могу да се врате на рад након коришћења годишњег одмора, боловања, слободних дана, плаћеног одсуства и др.

Дописом се захтева ПЦР тестирање о трошку запосленог, чиме се од „хероја нације“ како су их називали  – сада прави слика о „неодговорним појединцима из здравства који угрожавају друге“, што није тачно и што је врло опасно по даље функционисање здравственог система. Овакав допис и ову врсту уцена нећемо нити можемо подржати, јер је овим повређено основно људско право – право на рад.

Вакцинација је право избора, а захтев за ПЦР тестирање о трошку запосленог је индиректно „казна и притисак“ да се вакцинишу по сваку цену. Међутим, постоји и много недоумица око самог тестирања, попут – због чега су меродавни само ПЦР тестови, када су брзи антигенски тестови данас доминантни метод у одређивању присуства вируса. Посебно је дискутабилан део дописа о стационарним пацијентима на лечењу где се наводи да се они морају „обавезно вакцинисати“, што намеће одмах друго питање – шта радити са пацијентима који то не желе?

Уколико је Министарство имало идеју да овим упутством спречи могућност евентуалног ширења вируса у здравственим установама, могло је то да уреди на други начин. Не постоји дилема да здравствени радник треба да буде потпуно здрав на свом радном месту како не би угрозио друге, али је наметање готових решења у виду „приморавања“ плаћања доказа да неко није заражен велики удар на егзистенцију.

Наш синдикат се од првог дана проглашења епидемије залаже за поштовање важећих мера које ће допринети сузбијању вируса. Неке од тих мера смо аргументовано критиковали, као и што смо активно подржали вакцинацију и упошљавање медицинских радника који су ангажовани током пандемије.

Зато, предлажемо да Министарство здравља Републике Србије одмах повуче овај допис, да се јавно извине свим здравственим радницима и свим запосленима у здравству због паушалности и површности приликом састављања упутства и да се одговорне особе, које су ово урадиле, казне, а уколико је министар био сагласан са овим и сам сноси одговорност. Такође, предлажемо да се у изради процедура укључе и представници синдиката Слога.

 

 Удружени синдикати Србије „Слога“ – синдикат здравства и социјалне заштите

..

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ