Home » ОБАВЕШТЕЊА » Повећање плата у Железари смирило страсти
Повећање плата у Железари смирило страсти

Повећање плата у Железари смирило страсти

Аутор : Данас, радник.рс, 18.10.2015.-

Након октобарске повишице од осам одсто, друга у истом износу треба да наступи 1. јануара 2016, а следећа 1. августа

Синдикалне организације које делују у Железари Смедерево задовољне су због почетка рада високе пећи број један у тој фабрици и углавном су оптимисти када је реч о перспективама опоравка челичне индустрије у свету. Репрезентативни синдикати су задовољни и са колективним уговором, који су сачинили са менаџментом као и повећањем плата од 1. октобра за осам одсто.

Синиша Прелић, председник Самосталног синдиката Железаре Смедерево, каже за Радник да је покретање високе пећи број један сјајна вест.

– Паљење друге пећи омогућава и повећавање производње и гарантује посао не само радницима Железаре већ и бројним предузећима у Србији која су везана за њен рад као добављачи или на неки други начин, истиче Прелић. Он додаје да су са повећањем производње радници Железаре спремни да дочекају било ког стратешког партнера.

– Да ли ће тај партнер бити кинеска ХБИС група или нека друга страна компанија за нас запослене у Железари мање је битно. Најважније је да стратешки партнер дође и да инвестира у фабрику, наглашава Прелић. Према његовим речима, Самостални синдикат је задовољан са колективним уговором потписаним са менаџерском фирмом ХПК инжењеринг који је ступио на снагу 1. јуна и у потпуности испуњава све критеријуме Закона о раду.

Са његовим мишљењем да је колективни уговор који су издејствовали репрезентативни синдикати добар слаже се и Саша Чолић, главни повереник Асоцијације слободних и независних синдиката Железаре Смедерево.

– Колективни уговор који смо договорили са ХПК инжењерингом је потписан на три године. Оно што је најважније јесте да он предвиђа постепено повећање плата којим ће зараде запослених у Железари доћи на ниво на коме су биле у тренутку када је власник фабрике била америчка компанија Ју-Ес стил, која се у међувремену повукла. Договорено је да прво повећање плата од осам одсто ступи на снагу 1. октобра, што се и десило. Друго повећање у истом износу треба да наступи 1. јануара 2016, а за још осам одсто плате ће бити повећане 1. августа следеће године – објашњава Чолић. Он такође поздравља пуштање у рад високе пећи број један.

– У овом тренутку цене челика на тржишту су веома ниске, међутим, предвиђа се да ће од јануара цене порасти. То значи да ће бити више посла, те је пуштање у рад друге пећи у Железари од изузетног значаја. Треба нагласити и то да су постигнуте знатне уштеде, што је још један гарант да Железара може да има своје место на тржишту. Најважније је ипак да се предузеће приватизује и да се уложи новац у проширење производних капацитета. Цео процес реструктурирања у Железари Смедерево је за крајњи циљ имао приватизацију фабрике и надамо се да ће стратешки партнер бити пронађен како се то и најављује – истиче Чолић.
Милета Гујаничић, председник Независног синдиката металаца Железаре Смедерево, дели мишљење својих колега.

– Постоји доста предузећа која раде и сарађују са Железаром Смедерево па више посла у фабрици гарантује радна места, плате и више посла и у њиховим колективима. Морам бити искрен па рећи да све што нам је досад обећано од стране власти је испуњено, када је реч о раду Железаре Смедерево. Имамо примедбе када је реч о комуникацији са пословодством.Тих контаката је веома мало. Последњи пут разговарао сам са Петером Камарашом, извршним директором менаџерског тима ХПК инжењеринга који управља Железаром, још 2. септембра. С обзиром на величину и значај смедеревске железаре потребна је стална и интензивна размена мишљења менаџмента и синдикалаца. Ово што сада имамо не доприноси квалитетном раду предузећа и потребно је повећати број састанака, истиче Гујаничић. Он додаје да су у Независном синдикату незадовољни и тиме што у фабрици на одговорним местима и даље седе неквалификовани људи.

– Имамо случај да овде раде директори који имају само средњу школу. Да би фабрика напредовала и боље радила, потребно је запошљавати нове раднике, пре свега факултетски образоване младе стручњаке. Укратко, наше две основне критике су везане за недостатак комуникације са пословодством и лошу кадровску политику која се води, те ћемо се као синдикална организација трудити да се ти проблеми реше како у интересу радника тако и Железаре – објашњава Гујаничић.

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“ чија подружница такође делује у Железари, даје позитивну оцену за паљење друге пећи у фабрици.

– Држава овде чини све да велики систем попут смедеревске железаре одржи у животу и сачува радна места и свако ко жели добро српској привреди то мора да поздрави. Оно о чему се мало прича у јавности јесте да паљење друге високе пећи вероватно представља замену за високу пећ број два која ће ускоро обуставити рад. Менаџмент је у јавност изашао са изјавом да то није обустављање већ редовни ремонт, али то ипак подразумева престанак рада пећи и сасвим је сигурно да неко време она неће бити активна. Практично обе пећи ће радити истовремено само у кратком периоду – наводи Веселиновић.

Он додаје и да не види разлог за оптимизам менаџмента везано за претпоставке да ће цене челика на светском тржишту у јануару скочити, што би побољшало пословање, односно продају финалних производа Железаре.

– Да је то заиста тако, велике компаније би већ проширивале своје капацитете куповином челичана широм Европе и света, али то у овом тренутку није случај. Наравно да бих волео да се нађе стратешки партнер за Железару, али с обзиром да је власт много пута досад тврдила да га је нашла и спомињала имена разне компаније, али на крају од тога свега није било ништа, морам да будем скептичан и сада када се најављује склапање аранжмана са кинеском компанијом. Присталица сам девизе да је долазак било каквог страног партнера бољи од затварања фабрике, али дефинитивно сматрам и то да су се азијски послодавци у Србији генерално показали лоше када је реч о односу према запосленима.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top