Home » СИНДИКАТ » Продужен колективни у Карнексу
Продужен колективни у Карнексу

Продужен колективни у Карнексу

Врбас – Београд, 27.04.2018. – Запосленима у компанији Карнекс из Врбаса јуче је продужен колективни уговор из 2017. године. Уговор који је важио годину дана, сада важи још две године, речено нам је из Слогиног синдиката у Карнексу.

Председник репрезентативног “Радничког Слога Карнекс синдиката” Данило Стец каже да је личног мишљења да се ради о доста задовољавајућем колективном уговору с обзиром да актуелни закон о раду иде на штету запослених.

Danilo Stec

– Потписани колективни уговор је већ у примени на нивоу компаније Карнекс скоро годину дана и као такав је са свим раније стеченим правима продужен на још две године. Тражили смо плаћање регреса на нивоу просечног личног дохотка у републици, али није било простора за то. Лично сам мишљења да је уговор добар, али и да је могао бити још бољи. Ипак, надамо се његовом побољшању у будућности и то у складу са растом економских прилика у Србији, рекао нам је челник Слогиног синдиката.

Он је подсетио да је колективним уговором плата радницима била повећана од првог до четвртог степена стручне спреме и то у распону од 13 до седам процената, и да оно важи и даље.

– Послодавац плаћа прековремене сате, издваја новчане честитке женама за 8 март. Ту је новчана помоћ деци радника који имају по три и више малолетне деце. Плаћени су неискоришћени годишњи одмори, помаже се радницима са здравственим и социјалним проблемима, помаже се код смрти укућана (плаћа све трошкове сахране).

Подсећања ради, запослени у компанији Карнекс у Врбасу остварили су право на колективни уговор тек након доласка компаније МК када је и започет озбиљан дијалог са синдикатима. Предходни власник инвестициони фонд Асмор игнорисао је своју законску, али пре свега моралну обавезу јачања и развијања социјалног дијалога.

Инфо служба

 

 

.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top