Хоме » КАМПАЊЕ » Подршка Јовани, ауторки песме “Багра” на WФТУ светском фестивалу
Подршка Јовани, ауторки песме “Багра” на WФТУ светском фестивалу

Подршка Јовани, ауторки песме “Багра” на WФТУ светском фестивалу

Поводом обележавања Првог маја, Међународног дана рада, Удружени синдикати Србије”Слога”су у знак солидарности и подршке на Првом музичком фестивалу који је организовала Светска федерација синдиката (WФТУ) предложили песму “Багра”, младе студенткиње Јоване Поповић из Кикинде, која је у затвору у Забели неосновано провела 21 дан под оптужбом да није поштовала меру здравственог карантина.

Будући да чланице WФТУ, сваке године Први мај обележавају разним манифестацијама у јавном простору, што ове године није било могуће због пандемије вируса ЦОВИД – 19, организован је музички фестивал са песмама које симболизију борбу за боља права широм света.

Нама се сваког дана све више нарушавају сва могућа права, било да су она грађанска, политичка, радничка или синдикална. Србија је постала земља у којој се шири модел ауторитарне власти, земља у којој се новинари хапсе због истине, где им се прети, а куће пале без судског епилога. Такође, лошом економском политиком и нефункционалним законима, радници у Србији су само јефтина радна снага, често изложени мобингу, политичким уценама и разној шикани, без наде да ће им институције њихове државе помоћи.

Јована Поповић је то буквално описала у песми “Багра”, због чега је убрзо постала најмлађи политички затвореник, али и хероина, симбол борбе обесправљених у Србији. Због њене личне храбрости и одлучности да настави са отпором према нефункционалном систему, Јована заслужује подршку и поштовање нас као синдиката.

Листа музичких нумера је истакнута на сајту Светске федерације синдиката и биће презентована широм света на сајтовима својих чланица, радио станицима и у другим медијима које су у власништву синдиката и оних који подржавају борбу за боља права радника, демократију и слободу.

WФТУ је најстарија и најбројнија светска синдикална федерација, основана 1945 године и тренутно има више од 100 милиона чланова у 140 земаља, а Удружени синдикати Србије „Слога“ су њен пуноправан члан.

 

Информативна служба

 

У наставку линк ка листи WФТУ, на којој је нумера “Багра” на редном броју 18 .

WФТУ Мусицал Фестивал то Маy Даy

БАГРА
Банда оте земљу целу
дрво, кућу, траву, реку,
повратници у злоделу,
краду, лажу, руше, секу.

Слика ружна, младост тужна
стока памет бедом сели.
Багра ова јес’ нам дужна,
знање ваља, народ дели.

Рефрен

Никад више чизме твоје,
како газе srcе моје,
srcе моје поносно је
велико је, слободно је!

Отпор чува земљу целу,
дрво, кућу, траву, реку.
имамо их све “на делу”
рат у штеку, сузе теку.

Слика ружна, младост тужна,
хуља руљу мржњом трује.
Багра ова јес’ нам дужна,
“сви смо исти”, купљено је.

Рефрен

Слика ружна, младост тужна,
златно доба бојкотује,
багра ова јес’ нам дужна,
мој је избор, готово је!
мој је избор, готово је!

 

 

 

 

 

….

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ