Home » ОБАВЕШТЕЊА » ПОЧЕЛО ЈЕ! Кривична пријава против директора Фабрике каблова у Јагодини
ПОЧЕЛО ЈЕ! Кривична пријава против директора Фабрике каблова у Јагодини

ПОЧЕЛО ЈЕ! Кривична пријава против директора Фабрике каблова у Јагодини

Јагодина – Београд, 04.10.2017. – Недавно обећање председника Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељка Веселиновића да ће радницима Фабрике каблова у Јагодини он и синдикат којег представља пружити конкретну помоћ у остваривању својих права, почео са реализацијом.

Око 2.000 радника те фабрике поднело је преко правног заступника синдиката Владимира Тодорића кривичну пријаву против генералног директора те фабрике Ратка Вучуровића јер их је условио да потпишу споразум којим се одричу исплате заостале зараде.

Кривична пријава поднета је Вишем тужилаштву у Јагодини и то је прва кривична пријава због преваре радника да се одрекну својих зарада, рекао је агенцији Бета правни заступник радника Владимир Тодорић.

Он је навео да је реч о радницима који су 2016. године проглашени техннолошким вишком а којима су на основу социјалног програма следовале отпремнине.

Тодорић је навео да је њима речено да потпишу споразум да се одричу заосталих зарада или да им у супротном неће бити исплаћене отпремнине.

„Реч је о дуговању од око 6.000 евра. Такви споразуми су незаконити и ништавни. Нико се не може одрећи зараде, нити судске заштите. Држава је одговорна за дуговања друштвених предузећа“, казао је он.

Према његовим речима, реч је о организованој превари радника који не знају своја права а такве ствари дешавале су се и у другим предузећима.

Он је навео и да ће радници ипак преко суда тражити зараде.

„Тужилаштво треба да поступи по кривичној пријави. Ово ће показати да ли ће држава да толерише овакву праксу или да је санкционише“, навео је правни заступник радника.

Исплата социјалног програма за раднике Фабрике каблова у Јагодини почела је у августу 2016. године, а према тадашњим изјавама руководилаца фабрике за отпремнине се изјаснило нешто више од 800 радника.

„Око 350 радника није се изјаснило за социјални програм, а у току је спровођење реорганизације производних процеса. Коначну одлуку о Унапред припремљеном плану реорганизације (УППР) имаћемо за два до три месеца“, рекао је тада Вучуровић.

УППР предвиђао је да се потраживања повериоца, а у случају Фабрике каблова то је држава, претварају у акције, тако да држава постаје већински власник фабрике.

Фабрика каблова је била једно од 17 стратешких заштићених предузећа. Ова фабрика је у време бивше Југославије запошљавала 10.000 радника.

Повезане вести: Не остављамо раднике ни када их држава заборави

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top