Home » ОБАВЕШТЕЊА » Победа Синдиката здравства Слога, Ана Витковић враћена на посао
Победа Синдиката здравства Слога, Ана Витковић враћена на посао

Победа Синдиката здравства Слога, Ана Витковић враћена на посао

Крагујевац – Београд, 14.02.2018. – Апелациони суд у Крагујевцу потврдио је пресуду Основног суда  у Крагујевцу  према којој  је поништено решење о отказу Уговора о раду запослене Ане Витковић, потпредседнице синдиката Слога у Заводу за здравствену заштиту радника Крагујевац. Она је потписала Уговор о раду и тако је враћена на посао.

Ова, итекако велика победа Синдиката здравства и социјалне заштите Слога, постигнута је  захваљујући стручности правног тима синдиката и адвокатице Славице Росић из Крагујевца која је успела да докаже на суду да су отпуштања у здравственим установама спроведена у супротности са Законом о одређивању максималног броја запослених, каже Предраг Ђурић, председник Синдиката здравства и социјалне заштите Слога и потпредседник Слоге.

Ђурић подсећа на то да је је Министарство здравља РС током 2016. године навело директоре здравствених установа да приликом доношења програма за решавања вишка запослених примене критеријуме за утврђивање вишка запослених немедицинских радника који су дефинисани од стране репрезентативних синдиката у области здравства, чиме су директно ставили у неравноправан положај репрезентативне синдикате у установама који не припадају једном од два репрезентативна синдиката на територији Републике Србије.

– Управо су ти наводи у супротности са законом, што смо и доказали на суду. Колегиници Ани Витковић је отказан уговор о раду и поред чињенице да је се  у том тренутку налазила на функцији потпредседника Синдикалне организације „Слога“ ЗЗЗР Крагујевац. Да апсурд буде већи, директорку ове здравствене установе, дипл.правника Милинку Тодоровић Закон о начину одређивања броја запослених у јавном сектору није обавезивао да отпусти и једног радника према одлуци о максималном броју запослених за 2015. годину јер се на листи запослених који примају плату од РФЗО налазило 19 радника мање.

Ђурић истиче и то како се из наведеног може закључити да су и други који су добили отказ уговора о раду оштећени одлуком директорке.

– „Слога“ је пружила правну заштиту свим члановима који су затражили помоћ, а овај предмет је само први који је добио свој епилог на суду од више поднетих тужби широм Србије. Овом приликом желимо још једном да упозоримо надлежне органе Републике Србије да са много више пажње приступе тумачењу закона приликом спровођења рационализације у јавном сектору, како би смо у будућности избегли непријатне ситуације које су се догодиле приликом спровођења рационализације у јавном сектору за 2015. годину, закључује Ђурић.

Информативна служба

 

 

 

.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top