Home » ПРЕНОСИМО » ПЛАТФОРМА УСС „СЛОГА“ ЗА ОКУПЉАЊЕ У ОДБРАНУ РАДНИХ, ГРАЂАНСКИХ И ЉУДСКИХ ПРАВА
ПЛАТФОРМА УСС „СЛОГА“ ЗА ОКУПЉАЊЕ У ОДБРАНУ РАДНИХ, ГРАЂАНСКИХ  И ЉУДСКИХ ПРАВА

ПЛАТФОРМА УСС „СЛОГА“ ЗА ОКУПЉАЊЕ У ОДБРАНУ РАДНИХ, ГРАЂАНСКИХ И ЉУДСКИХ ПРАВА

Припадници Удружених синдиката Србије Слога су људи различитих професија, социјалног статуса, верских, политичких и културолошких уверења. Удружени смо с циљем заштите наших људских и радних права, успостављања друштва социјалне правде, развијања медуљудске солидарности и поштовања моралних вредности, које су у савременом друштву сасвим поремећене.

Наш основни задатак је заштита радних права и социјалног статуса наших чланова. Незадовољни начином на који су то радиле до тада постојече синдикалне централе, пре шест година смо почели да се удружујемо у нову, и успели да за то време изградимо респектабилну организацију са бројним чланством. Трудимо се да изградимо модеран, авангардни синдикат, способан да се на најбољи начин опире условима неолибералне експлоатације којој смо као радници изложени.

Чињеница да смо једини синдикат у Србији чије чланство константно расте даје нам наду да смо у испуњавању тих задатака успешни и да нас запослени све више препознају као искрене и часне борце за заштиту њихових интереса.

Поред наведене основне функције, ми смо свесни да синдикат има и ширу друштвену одговорност, као и потребу да делује на друге друштвене актере који имају јако велики, а често и пресудни значај на положај запослених. У том смислу, ми смо организација која се бори за деполитизацију друштва, ослобођење човека, јачање грађанске свести и способности сваког појединца да препозна своју улогу и одговорност у изградњи бољег и хуманијег друштва.

Ми верујемо у могућност остваривања активног дијалога између различитих интересних група, друштвену контролу власти, самоорганизацију друштва, успостављање механизама социјалне правде, равноправности и друштвене солидарности. Залажемо се за деполитизацију економије, културе, медија, судства…; за јачање локалне самоуправе, децентрализацију, дебеоградизацију и демократизацију друштва; за приватизована предузећа у којима је запосленима обезбеђен пожељан део у одлучивању; за поштовање закона који прописују јасна правила за све учеснике друштвеног система…; за успостављање скале истинских вредности на чијем су врху поштење и истина, па онда све остало.

Да бисмо кренули ка хуманијем друштву, морамо се покренути и борити за људска права и грађанске слободе.

Политичке партије, које би чиниле претпоставку грађанског друштва, скоро да више у том облику и не постоје. Оне најчешће представљају само кадровску резерву интересних група.

Стање друштва у којем живимо и радимо је поражавајуће. Набрајати аргументе који потврђују ову тезу било би губљење времена. Стање радних права, а нарочито сада после усвајања најновијих измена Закона о раду и сета других закона који се непосредно односе на положај запослених, могуће је поредити само са робовласничким друштвима. Многи ће при томе положај робова у таквим друштвима окарактерисати чак и као лакши у односу на онај у којем се данас налази просечан радник у Србији. Као синдикати, не можемо само чекати и осећати последице политичких одлука којима се овакви закони уводе. Њихова директна последица је и све ужи простор за деловање синдиката у предузећима и установама. Због тога, свесни смо да морамо имати одговарајући утицај на оне који политичке одлуке доносе и спроводе. Тај утицај је остварив једино активним учешћем у општем друштвено-политичком животу у земљи.

Ми утицај на власт схватамо као неопходан услов и средство помоћу којег ћемо остваривати своје ЦИЉЕВЕ:

• функционисање државе на начелима које красе: поштење, владавина права, рационално располагање средствима буџета, ефикасна државна администрација у служби заштите интереса грађана и пружање брзе и квалитетне услуге становништву;

• држава која је активно укључена у развој привреде и предузетништва и смањење броја незапослених кроз стимулисање новог запошљавања и привредног развоја;

• развијен систем подстицања улагања у Србију екстерних финансијских институција и предузетника, осигурањем адекватног радног и пословног окружења, добре пословне климе и повратка уложених средстава и остварење профита;

• успостављање механизама социјалне правде и заштите најугроженијих слојева становништва.

Политичка МИСИЈА руководства и чланства УСС Слога јесте залагање за остваривање ових циљева. На тај начин бисмо нашем становништву омогућили да у здравој политичкој средини могу остваривати своје социјалне, економске, грађанске, културолошке и остале интересе.

Све што радимо сматрамо својом обавезом и одговорношћу ка изградњи оних карактеристика Србије које су неопходан услов за остварење наше ВИЗИЈЕ – друштво социјалне правде, пуне правне и политичке једнакости и остварене материјалне сигурности; друштво хуманог развоја, квалитетног живота, одговарајућег животног стандарда, са оствареним основним људским правима: право на рад и запосленост, право на језик, писменост и доступност образовања, информација и знања, право на задовољавање верских и културолошких потреба, право на заштиту здравља и право на живот у очуваној и здравој животној средини…; друштво у којем ће грађани, а нарочито млади, желети да живе и стварају.

Наши циљеви, наша мисија, и нарочито наша визија у овом тренутку свакако изгледају далеки и тешко остварљиви. Они, међутим, представљају реалан циљ, који јесте тешко постићи.

Можемо успети једино заједно и уз масовну подршку наших чланова и грађана, јер је реализација ових циљева условљена ућешћем сваког појединца. Уверени у успешност синдиката формираног на овим претпоставкама, позивамо све запослене који имају развијену свест о неопходности промена и свог активног учествовања у тим променама да нам се придруже, с циљем повратка Србије на једини исправан пут: пут развоја, стабилног економског и социјалног статуса.

Удружимо се у циљу повратка достојанства рада и радника! То није немогуће!

Уверени смо да масовно чланство, изграђена инфраструктура и територијална покривеност Србије нашим одборима могу послужити као платформа око које је могуће окупити и остале демократске потенцијале Србије, којих, сигурни смо, има довољно.

Сви заједно несумњиво смо способни да извршимо неопходан притисак на органе власти, како бисмо најзад повратили сопствено достојанство, али и веру и наду у боље сутра.

Објавио лист „СВЕДОК“ –  http://www.svedok.rs/index.asp?show=94210

Lajkuj i Podeli...

2 comments

  1. Lepo… ali :“ uspostavljanje mehanizama socijalne pravde i zaštite najugroženijih slojeva stanovništva.“ jeste besmislica. Socijalna pravda treba biti dostupna SVIMA , ne samo najsiromasnijima!!!
    Socijalna pravda podrazumeva (samo ime pravda ima dva kraja – stimulaciju, zastiotu ali i restrikciju, kaznu) oduzimanje privilegija i takodje i sankcionisanje/kaznjavanje onih koji su se ogresili o drustvo ugrozavanjem osnovnih ekonomskih temelja na kojima je pocivalo opstedrustveno i privatno bogatstvo i ranije postojeci standard i imovina.
    Socijalna pravda na kasicicu jeste ideja, sada vec trulog, kapitalizma.. Svaki pokusaj sminkanja ovog nakaradnog, eksploatatorskog sistema u nesto ljudsko i humano je jalov posao. Vec smo imali socijalizam i znamo kako funkcionise i koliko se mogao usavrsiti sa manjim dopunama u smislu uvazavanja trzista i demokratizacije…
    Moramo se izboriti za socijalizam jer je on zaista naslednik svakog razvijenog kapitalizma (sa pravednijom podelom drustvenog bogatstva) koji je krenuo u usvajanje interesa gradjana (nordijske zemlje)..

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top