Home » ОБАВЕШТЕЊА » ПЕТИ ОКТОБАР ТРИНАЕСТ ГОДИНА КАСНИЈЕ
ПЕТИ ОКТОБАР ТРИНАЕСТ ГОДИНА КАСНИЈЕ

ПЕТИ ОКТОБАР ТРИНАЕСТ ГОДИНА КАСНИЈЕ

Удружени синдикати Србије „Слога“ поводом годишњице петооктобарских промена позивају владајућу  и опозициону структуру на политичку, економску и друштвену одговорност, а с обзиром на катастрофално економско стање у држави захтевају моментални прекид употребе демагогије и политичког популизма у свакодневном обраћању грађанима Србије.

Насловна страна "Политике", 6.октобар 2010.

Насловна страна „Политике“, 6.октобар 2010.

„Тражимо од њих да сопственим примером искажу солидарност у самоодрицању и намеру да искрено раде у интересу својих грађана“.

Тринаест година касније, Пети октобар видимо као јединствену револуцију у свету којом су радници несвесно инсталирали најсуровији облик неолиберализма, имајући у виду карактер дивље приватизације која се одвијала у режији “петооктобарског режима”.  На нашу жалост, то је и време у коме се и радници и синдикати нису снашли и прилагодили новонасталој ситуацији, а прилика за изградњу демократског друштва са једнаким шансама за све је отишла у неповрат.

Незадовољство режимом из деведесетих, који је десет година сејао национализам и мржњу, а својим грађанима донео ратове, хиперинфлацију, санкције и бомбардовање кулминирало је петог октобра 2000. када је народ одлучно стао у одбрану своје будућности. Међутим, убрзо се испоставило да су под барјаком „слободе и демократије“  на површину испливали  још веће непоштење, корупција и пљачка друштвене и државне имовине са несагледивим последицама по будућност економије.

Данас, тринаест година касније, презадужена Србија је у условима глобалне економске кризе постала зависна од страних банкарских институција и капитала,  све је већи јаз између богатих и сиромашних, а узрок треба тражити у политичарима. Довољно је подсетити се на којим су позицијама били и шта су  радили последње две деценије, односно, како су живели онда а како живе данас?

Сада нам нови-стари носиоци власти спроводе реформе које су у „нашем интересу“ док ми гладујемо и свакодневно остајемо без посла.

На крају, као одговорна организација која штити права запослених, дужност нам је да их још једном упозоримо да су осиромашени радници Србије понижени и очајни јер нису у прилици да својој породици обезбеде нормалан и достојанствен живот.  Апатија и осећај да је немогуће било шта променити у њиховим животима акумулирају оправдани бес који прети неком новом експлозијом.

У Београду, 03.10.2013. године

Удружени синдикати Србије „Слога“

Жељко Веселиновић, председник

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top