Home » KAMPANjE » OTVORENO PISMO SRPSKIM POLITIČARIMA
OTVORENO PISMO SRPSKIM POLITIČARIMA

Nakon prošlonedeljneg  razgovora sa Draganom Đilasom,  liderom Demokratske stranke, koji se prvi odazvao našem pozivu za razgovor o novom Zakonu o radu i štrajku, ove nedelje očekujemo da se razgovoru na tu, sada već i mučnu  temu, odazovu i druge političke partije, sve kako bi se u Narodnoj skupštini Republike Srbije  obezbedila podrška 126 savesnih poslanika da se predlog nametnutog nacrta novog  Zakona o radu povuče iz procedure.

333

U suprotnom, nema nam druge  nego da Vam otvoreno poručimo:  Naš glas nećete dobiti ako ne podržite radnike!

Dok se u senci dnevno političkih događaja negde kroji Zakon o radu po modelu  Američke privredne komore, kojim bi srpski radnik trebalo da bude  bačen na kolena, i danas je sva pažnja javnosti usmerena na izjave političara i buduće izbore na beogradskoj opštini Voždovac  koji će, kako kažu, biti slika budućih republičkih i gradskih izbora.  Da li se neko ikada od nas ozbiljno zapitao:  šta su nam političari sve obećavali u svojim predizbornim kampanjama samo da bi od nas dobili izborni glas?  Obećavali su nam milione radnih mesta i  bolji život. I uvek, kao po pravilu, umesto ispunjenja obećanja sledilo je veliko razočarenje. Mi smo sve siromašniji i bedniji, a oni sve bogatiji, bezobzirniji i bahatiji. Mislim da je vreme da dobro razmislimo ko me ćemo i kako dati naš izborni glas!

Vreme je da Vam kažemo od koga zavisite, od koga tražite glas i kako će ga od nas radnika zaraditi. Zašto?  Zato što nam je sve opljačkano!  Sav kapital jedne nacije, sve ono  što su naši dedovi i očevi s mukom stvarali  je nestalo u magli i tuđim džepovima. Umesto budućnosti  danas  imamo neizvesnost i stalne pretnje otpuštanjima. Umesto pristojnih zarada za život  imamo plate za preživljavanje.

Jedini kapital koji nam je ostao je izborni glas, a njega odsad  nikome više nećemo poklanjati!

Stoga, očekujemo nastavak razgovora  s povodom, sa svima onima koji bi da  iskreno brinu o svom narodu.  Zakon o radu je više od običnog zakona, on odlučuje o sudbini  gradjana ove zemlje i zato on mora biti pravedan  i u duhu najnaprednijih evropskih standarda.

Dakle, sada ste Vi na potezu!

U Beogradu 25.11.2013.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”