Home » KAMPANjE » Otpor otpuštanjima nije molba, to je obaveza!
Otpor otpuštanjima  nije molba, to je obaveza!

Otpor otpuštanjima nije molba, to je obaveza!

Beograd, 9. jun 2016. – Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas počinje dvonedeljnu posetu Srbiji u kojoj će vršiti četvrtu reviziju tekućeg aranžmana (kredit) sa Srbijom. Slede masovni otkazi!

Prema oceni stručne javnosti, Vlada je obećala MMF-u da će do januara ove godine otpustiti 14.500 ljudi, plus 20 hiljada ljudi u državnoj upravi i javnim preduzećima na lokalu.

Dakle, blizu 35.000 radno sposobnih, koji će po primljenim rešenjima o otkazu kao tehnološki višak ubrzo postati još jedna nova kolona u dugom nizu armije nezaposlenih i bez realne šanse da ponovo nađu posao.

Na osnovu svih do sada negativnih i loših iskustava, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju otvorenu bojazan da će otkazi u javnom sektoru eksplodirati tokom predstojećeg leta, a početak se očekuje odmah nakon odlaska misije MMF-a iz Srbije.

Primer netransparentnog otpuštanja 32 nemedicinska radnika gornjomilanovačke opšte bolnice, koji su ovih dana dobili rešenja o otkazima na osnovu takozvane racionalizacije, bez najave, obrazloženja i jasnih kriterijuma, upozorava na mogućnost zloupotreba kojim će otpuštanja da se sprovode.

Donošenje jednostranih i oktroisanih odluka od strane Vlade Srbije, poput otpuštanja u vreme godišnjih odmora za nas u Slogi nije ništa novo i šta nije već viđeno, budući da su gotovo svi “antinarodni i antiradnički” zakoni doneti netransparentno i baš u vreme kada se očekuje namanji otpor kod građana. Setimo se Zakona o radu!

Nas više zabrinjava jasno vidljiv nedostatak solidarnosti, empatije i svesti kod radničke klase o posledicama otpuštanja velikog broja ljudi, koji će u sklopu milionske armije nezaposlenih stvoriti još veću konkurenciju na tržištu rada, čime se i cena radne snage u Srbiji drastično obara.

Dakle, valja se pripremati za oštar i beskompromisni otpor svim potezima vlasti i njihovim pomagačima koji oduzimaju posao i živote, a trasiraju put bede, siromaštva i socijalne nejednakosti.

To nije molba, to je obaveza!

 

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top