Home » ОБАВЕШТЕЊА » Откази у „Кајзену“ због Фејсбука

Откази у „Кајзену“ због Фејсбука

Штрајк радница турске текстилне фирме „Кајзен“ у Смедереву окончан је исплатом заостале зараде и прековремених сати – али и отказима, преноси Podunavlje.info.

СМЕДЕРЕВО, 12. мај 2018 – Штрајк радница турске текстилне фирме „Кајзен“ у Смедереву окончан је исплатом заостале зараде и прековремених сати – али и отказима! И једно и друго је, очигледно, последица обуставе рада у петак, а седморо запослених су платили пуну цену; раскинут им је уговор о раду. Споразумно, наводно. Понуђено им је, кажу, да потпишу споразумни раскид како не би били кривично гоњени и завршили у затвору!

Њихов „грех за затвор“ је, тако им је објашњено, што су постављајући фотографије са штрајка на Фејсбук страницама прекршили одредбе уговора, јер су „објавили поверљиве информације“ и „службене тајне“.

– Дошли смо најнормалније на посао ове суботе, а онда су нас звали у канцеларије, где су нам дали да потпишемо споразумне раскиде уговора. Три колегинице су потписале, нас четворо нисмо, речено нам је да то ништа не мења, да ћемо у понедељак добити раскид. Као, није разлог што смо обуставили производњу него што смо то изнели у јавност, преко Фејсбука, па је после све доспело у медије. Имају камере у хали и снимили су ко је телефонима сликао скуп. Ту су нам претили кривичним пријавама, наводно, за то можемо да идемо у затвор од 3 месеца до 5 година, тако су нам рекли. За сада нас је седморо, али можда ће у понедељак још неко добити отказ.

Једна од спорних фотографија које су објављене на Фејсбуку

Претходног дана, неколико сати пошто су раднице обуставиле производњу, да би потом и напустиле халу, уплаћена им је последња плата, која је каснила, као и накнаде за прековремени рад за последњих шест месеци. То је била добра вест, за ово седморо лоша је стигла већ наредног јутра.

По речима радница, највећи број њих ради на тромесечне уговоре, који се обнављају, односно продужавају. Да све буде занимљивије, и већини од ово седморо уговори истичу крајем маја, али послодавац, изгледа, није имао стрпљења да чека дотле. Највише њих, тврде, у „Кајзену“ има плату од 25.000 динара, тек неколико, на појединим позицијама, стигну до 32 или 35 хиљада. Услови рада су далеко од нормалних, чак и за ову врсту индустрије, нема клима уређаја, прашина од текстила гуши, на 280 жена само је један женски тоалет са две клозетске шоље, а и боље је тамо не ићи, и то се евидентира, кажу, колико сте остали, колико пута сте ишли… Норме су енормне, тешко их је испунити, како кажу, „без падања на нос од посла“.

Да све буде горе, запослени у „Кајзену“ нису имали синдикалну организацију која би штитила њихове интересе, јер послодавац, тако тврде, није дозвољавао ма какво организовање. Сада, када је све ескалирало до отказа, једини који су им понудили помоћ били су из Уједињеног синдиката „Слога“.

Председник овог синдиката Жељко Веселиновић нашао се у суботу са радницама и договорио се о следу наредних корака у борби за њихова права, која им, по свему судећи, следује – ако не мисле да се предају без борбе. А не мисле, тако кажу.

– Од понедељка крећемо у акцију, према свим државним институцијама и органима, у упознавање са целим случајем домаће али и међународне јавности, да се спрече тортура и мобинг коме су изложени. Сам министар Ђорђевић је пре неколико дана изјавио да ће бити кажњени сви они страни инвеститори који бране синдикално организовање, па да видимо. Ово је очигледан пример, при том са условима рада који су испод сваког критеријума, да не говоримо о томе да се свакодневно унижава људско достојанство тих жена, нечијих мајки, кћерки… Тражићемо разговор са менаџментом фирме, али и одговорност људи који су им претили кривичним пријавама. Уколико не будемо задовољни исходом тих разговора, или их не буде, ми ћемо поднети кривичне пријаве, има довољно материјала за тако нешто – најављује Веселиновић.

– Ти страни инвеститори добијају немале субвенције, а радници им раде за минималац од 200 евра. А то, да људи запослени код њих буду изложени разним тортурама, то је, на жалост, постала свакодневица у Србији. Људима се узима и задње зрнце самопоштовања, достојанства и интегритета. Наше актуелно руководство раднике практично продаје у бело робље. Председник државе позива председника Турске да дођу овде и да отварају фирме. Ако су то такве фирме као што је ова онда боље да не долазе – закључује Веселиновић.

Извор: danas.rs, podunavlje.info

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top