Home » ОБАВЕШТЕЊА » Основано Удружење грађана за заштиту радника Аренђеловца “Радник није роб!”
Основано Удружење грађана за заштиту радника Аренђеловца “Радник није роб!”

Основано Удружење грађана за заштиту радника Аренђеловца “Радник није роб!”

Аранђеловац – Београд, 10.11.2017. – Јуче је у Аранђеловцу основано Удружење грађана за заштиту радника Аренђеловца “Радник није роб!”. Иницијатиори оснивања удружења су бивши радници Екектропорцелана и Шамота, као и других пропалих аранђеловачких предузећа.

Формиран је главни и надзорни одбор, а за председника удружења изабран је Иван Ивановић, бивши радник Електропорцелана и повереник Слоге у том граду.

Оснивању удружења су као гости из Удружених синдиката Србије “Слога” присуствовали председник Жељко Веселиновић, подпредседник Владимир Радосављевић и члан Главног одбора Миленко Николић, Авдо Чарџић, председник „Радничке акције“ из Младеновца и велики пријатељ Слоге из удружења које окупља бивше раднике Керамике, Петра Драпшина и других младеновачких предузећа.

Ту су били и представници Српског покрета Двери из Аранђеловца, који су радницима и раније помагали и пружали подршку, како у самом граду, тако и у Парламенту Србије.

Ивановић је на самом почетку скупа рекао да је циљ оснивања удружења окупљање и удруживање свих бившх радника пропалих предузећа, како у граду Аранђеловцу, тако и широм Србије, јер је то по њему „једини начин да бивши и од државе одбачени радници остану окупљени у борби за своја права и заостале неисплаћене зараде“.

Он је посебно истакао да је то прави модел да се настави са радничком борбом и остане у вези са синдикатима, посебно са Слогом која је до сада једина наставила да брине о својим бившим члановима и онима из других синдиката чије их је руководство оставило и напустило након престанка радног односа и уплата синдикалне чланарине.

Председник Удружених синдиката Србије “Слога” Жељко Веселиновић је у свом обраћању рекао да је окупљање и оснивање удружења радника веома важно за даљу радничку борбу, који једино радикалним методама могу да се изборе за своја права.

Он је посебно нагласио успех удружења “Радник није роб!” из Прибоја који су успели да наплате заостали новац од државе, као и радника Каблова из Јагодине који на исти начин преко правних заступника Слоге воде спорове који по њему иду у добром правцу.

Веселиновић је посебно нагласио да синдикат Слога никад не заборавлља своје бивше колеге и раднике и да ће наставити са сваким видом помоћи и подршке.

Авдо Чарџић из „Радничке акције“ је поздравио окупљене и понудио сву могућу помоћ око организације и сарадње између његове и других организација у Србији како би се створила масовност.

Како је најављено из новоформираног Удружења грађана за заштиту радника Аренђеловца “Радник није роб!”, они ће учествовати са блиским организацијама на редовним локалним изборима у свом граду, који ће се одржати истовремено када и у Београду.

ТАМНА СТРАНА ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ

А колика је брига локалне власти за своје суграђане, преварене раднике транзиције, указује и то да је и ова оснивачка скупштина радника због неразумевања али и страха власти од најављене масовности није одржана у сали Скупштине општине Аранђеловац, већ у бифеу “ФК Шамот”, што је већ виђено на примеру Прибоја где је, такође, својевремено вршен притисак на власника угоститељског објекта у којем је скупштина првобитно требала бити одржана, па је место одржавања скупа било померено последњег дана и то у објекту ван града.

Оно шта је важно је да је ипак одржана и да од јуче и званично постоји и почиње са радом Удружење грађана за заштиту радника Аренђеловца “Радник није роб!”.

Информативна служба

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top